Ministerie van Algemene Zaken

Speech van de minister-president tijdens de gala-avond ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van Mr. Pieter van Vollenhoven, Den Haag, 29 april 2004

Majesteit, Mr. Van Vollenhoven, Koninklijke Hoogheden, Hoogheden, dames en heren,

Zoals u weet probeert het kabinet mensen ervan te overtuigen dat het belangrijk is om langer door te gaan met werken.

Kennis en levenswijsheid schrijven we in Nederland veel te vroeg af. Onze samenleving is meer gericht op jonge blommen dan op late bloeiers. Terwijl beide broodnodig zijn.

Als er één persoon is die bewijst hoe waardevol kennis en ervaring ­ en vooral: doorzettingsvermogen - zijn, dan is dat de heer Pieter van Vollenhoven.

Meneer Van Vollenhoven, morgen bereikt u de leeftijd van 65 jaar. Ik wil u daarmee nu al van harte feliciteren. En tegelijk de wens uitspreken dat u nog vele jaren een actieve rol in onze samenleving mag blijven spelen, in zo goed mogelijke gezondheid.

We kunnen u namelijk niet goed missen.

Want het is voor een belangrijk deel aan u te danken dat veiligheid niet langer een stiefkindje is van het beleid. U heeft zich met name sterk gemaakt voor het onafhankelijk onderzoek op het gebied van veiligheid. Dat hield u stug vol in verschillende functies, soms tegen de verdrukking in.

U weet hoe gemakkelijk de aandacht voor veiligheid weer kan wegebben. Daarom hebben we u nodig om ons bij de les te houden.

U verdient ook bewondering voor de manier waarop u steeds weer nieuwe initiatieven neemt en bestaande initiatieven uitbouwt.

Het Fonds Slachtofferhulp, dat letterlijk op de klanken van uw piano-optredens is groot geworden. Het Nationaal Groenfonds, dat er zonder u niet was geweest. De groei van het Nationaal Restauratiefonds. Het zijn slechts enkele voorbeelden.
---

Vasthoudendheid is misschien uw meest kenmerkende eigenschap. Velen hebben daarmee in de loop der jaren kennis mogen maken. U houdt vol waar anderen opgeven. Met de trekkracht van een Canadese sledehond komt u door de koudste Poolnachten uiteindelijk op uw bestemming uit.

Samen met Prinses Margriet geeft u bovendien als lid van het Koninklijk Huis bijstand bij de uitoefening van de Koninklijke functie. Dat doet u beiden sinds vele jaren met zeer veel inzet en enthousiasme.

Wij weten hoezeer u gehecht was aan uw schoonmoeder, Koningin Juliana. U was haar Adjudant in buitengewone dienst. Op deze avond ­ en morgen, uw beider geboortedag ­ is zij ongetwijfeld in uw gedachten.

Net zoals zij naast de rode loper kon lopen en toch steeds koninklijk bleef, bent ook u in staat om op het juiste moment naast de rode loper te gaan staan bij de uitoefening van uw functies. Dat is een bijzondere prestatie.

Meneer Van Vollenhoven, uw geluid in onze samenleving is bijzonder waardevol. U weet in uw vele werkzaamheden de goede toon te raken. Pianissimo als het kan; forte als het moet.

Van de plankenkoorts waaraan u zegt te lijden, is daarbij niets te merken.

Ik wens u ­ samen met uw vrouw ­ nog heel veel actieve jaren in goede gezondheid toe.

Het doet me veel plezier dat ik onze grote gezamenlijke waardering ook nog op andere en wel heel bijzondere wijze tot uitdrukking mag brengen.

Meneer Van Vollenhoven, u maakt zich al vele jaren sterk voor wat kwetsbaar is in onze samenleving, of het nu gaat om mensen, natuur of cultureel erfgoed. Dat doet u op uw eigen manier: werkend vanuit uw gevoel en als het enigszins kan met een lach.

U bent een man die resultaten boekt. Niemand heeft u gemaakt tot wat u bent. U bent een `self-made man' in de allerbeste betekenis van dat begrip.
---

Ik mag u meedelen dat het Hare Majesteit de Koningin heeft behaagd u te benoemen tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Met zeer veel genoegen wil ik u de versierselen die daarbij horen, uitreiken.


---