Gemeente Nieuwegein

College akkoord met bouw twee kantoortorens in binnenstad

Op 20 april jongstleden is het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein akkoord gegaan met de ontwikkelingsovereenkomst met Ecobuildings Nieuwegein b.v. voor de bouw van twee kantoortorens in de zuidoost hoek van de binnenstad. De zogenaamde 'Palmtorens' komen aan de Hollandse IJssel naast het Zuidstedeviaduct. Wethouder Van Linge heeft de raadscommissie Binnenstad op 28 april hierover geïnformeerd. Naar verwachting wordt de overeenkomst voor de zomervakantie ondertekend. Hiermee eindigen de onderhandelingen met Ecobuildings succesvol en wordt de eerste bouwactiviteit in de nieuwe Binnenstad een feit.

Nu het college akkoord is, gaan de architecten in opdracht van Ecobuildings Nieuwegein b.v. aan de slag met het ontwerpen van de torens. Dit zijn de partijen overeengekomen om de vaart in het proces te houden. Het architectenbureau KCAP maakt op basis van de stedenbouwkundige verkenning een definitief ontwerp. Op basis van dit ontwerp wordt een bouwvergunning aangevraagd. Gelijktijdig met de bouwvergunning loopt de wijziging van het bestemmingsplan. Op deze procedures is tegen die tijd nog inspraak mogelijk. Als alles goed verloopt, kan medio 2005 worden gestart met het bouwrijp maken van de grond. De eerste bouwactiviteiten beginnen dan eind 2005, de oplevering is dan medio 2007.

Fasering van de torens
Alle partijen geven de voorkeur aan een gelijktijdige ontwikkeling van beide Palmtorens (28.000 m2 kantoren). Door de situatie op de (kantoren)markt is dit vooralsnog een te groot risico. Om de ontwikkeling van de Palmtorens kans van slagen te bieden is met de ontwikkelaar overeengekomen dat het project gefaseerd kan worden ontwikkeld. Gefaseerd betekent een eerste fase van circa 16.000 m2 kantoren waarin het bedrijf Ecofys huurder wordt. Hierbij is de afspraak dat deze fase in één doorgaande ontwikkeling tot stand komt. Daarna een tweede fase van circa 12.000 m2 kantoren waarvan de ontwikkeling afhankelijk is gemaakt van de (kantoren)markt-ontwikkeling. Over deze tweede fase is afgesproken dat een omzetting van het programma van kantoren naar woningen bespreekbaar is. Hierover houd de gemeente de regie in verband met de afstemming op andere ontwikkelingen.

Stedenbouwkundig Programma van Eisen
Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) is een bijlage bij de overeenkomst. Hierin is vastgelegd wat de ruimtelijke randvoorwaarden zijn voor deze ontwikkeling. Deze ruimtelijke eisen maken een 'marktconforme' ontwikkeling mogelijk, maar bevatten garanties voor een hoogwaardige kwaliteit in de verschijningsvorm van de toren(s).

Het SPvE gaat uit van een zuidelijke toren, de eerste fase, waarbij de kantoorfuncties reiken tot maximale hoogte van 90 meter. Daarboven is vooralsnog een energievoorziening van circa 10 meter hoog gepland. Die is nodig om de bijzondere energieprestatie van het gebouw te realiseren. De totale hoogte van de toren in de eerste fase zal daarmee maximaal 100 meter bedragen. De toren van de tweede fase zal lager worden.

Architect
Ecobuildings heeft architectenbureau KCAP uit Rotterdam gekozen voor haar kantoorontwikkeling in Nieuwegein. Deze keuze is in 2002 in nauwe samenwerking met de gemeente tot stand gekomen. KCAP is architect én ook in belangrijke mate ingevoerd in grootschalige stedenbouwkundige ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Het bureau is onder andere betrokken bij ontwikkelingen in Hamburg Holzhafen, Rotterdam Wijnhaven, Amsterdam eilanden Borneo en Java.
Kijk ook op www.kcap.nl.

Milieuambities
Ecobuildings Nieuwegein b.v. wil een kwalitatief hoogstaand gebouw ontwikkelen. De deelname van Ecostream (waarvan energieadviesbureau Ecofys onderdeel is) in de samenwerking geeft aan dat energie een belangrijk onderdeel is. Ecobuildings streeft naar realisatie van een uniek project op het gebied van duurzaam bouwen en exploiteren. Deze ambitie sluit goed aan bij die van de gemeente Nieuwegein in het algemeen en die van het project Binnenstad in het bijzonder. De gemeente Nieuwegein streeft naar een substantiële bijdrage aan de milieuverbetering en duurzaamheid op lange termijn.

Bij het ontwerp van het gebouw worden geavanceerde energiebesparende maatregelen opgenomen. Hierbij wordt op intelligente wijze gebruik gemaakt van duurzame energietoepassingen en hoogwaardige materialen. Het gebouw gaat voldoen aan een hoog duurzaam ambitieniveau en zal netto zeer weinig energie gebruiken. De klimaatbeheersing van het gebouw wordt bijvoorbeeld vrijwel energieneutraal. Het gebouw wordt één van de duurzaamste kantoorgebouwen in Nederland.

Relatie met het OOB
De ontwikkeling van de Palmtorens past in het -nog vast te stellen- Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad (OOB). De Palmtorens worden de hoogste gebouwen in de Binnenstad en vormen de 'landmark' of het oriëntatiepunt van de stad. Zowel de onderste bouwlaag als de in- en uitgang
-de zogenaamde stedelijke plint- voegen kwaliteit toe aan het openbaar gebied. Naast de torens komt een parkeerkelder die deel gaat uitmaken van de parkeervoorziening voor de hele binnenstad. Met de opbrengsten van deze grondtransactie kan een deel van de kernkwaliteit uit het OOB worden bekostigd.

Invoerdatum 29-4-2004