Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

"GION onderzocht verkeerde groep hoogbegaafden"

Zwolle, 28 april 2004 - Koepel Hoogbegaafdheid heeft ernstige kritiek op het rapport van het Groningse GION-instituut, waarin eerder deze week de problemen van hoogbegaafde kinderen sterk overdreven werden genoemd. "Gion heeft de verkeerde doelgroep onderzocht," stelt de Koepel. "Als het onderzoek onder basisschoolleerlingen was uitgevoerd, was er een betrouwbaarder beeld uitgekomen."

Het Instituut voor onderzoek van onderwijs, opvoeding en ontwikkeling (GION) van de Rijksuniversiteit Groningen betrok leerlingen uit de eerste drie klassen van het voortgezet onderwijs in zijn onderzoek. Volgens de Koepel Hoogbegaafdheid, waarin de belangen/ouderverenigingen Pharos, Hint en Choochem zijn verenigd, krijgen vooral hoogbegaafde kinderen op de basisschool problemen. "Daar zitten leerlingen van alle niveaus nog bij elkaar in de klas," zegt Pharos-voorzitter Carol van Dijk. "Op de middelbare school komen kinderen voor het eerst in de klas met ontwikkelingsgelijken. Daardoor nemen veel problemen af."

Schoolloopbaan
Het GION-onderzoek besteedt geen aandacht aan hoogbegaafde leerlingen die in het basisonderwijs 'onderpresteren'. Maar volgens de Koepel komt die groep lang niet altijd op het vwo terecht. Verder vindt de Koepel het vreemd dat het GION een schoolloopbaan als succesvol beschouwt, als een leerling zonder doubleren een einddiploma haalt. "Dat zegt niets," vindt Van Dijk. "Juist onderpresteerders komen vaak in een te laag onderwijstype terecht en benutten zo hun capaciteiten niet maximaal. Dan kun je nauwelijks spreken van een geslaagde schoolloopbaan."

Andere aandacht
Koepel Hoogbegaafdheid pleit al langer voor andere aandacht voor hoogbegaafde leerlingen op de basisschool. Vooral in de eerste drie groepen kunnen eventuele problemen bij de wortel worden aangepakt. In de afgelopen jaren is de aandacht voor de problemen van hoogbegaafde basisschoolleerlingen wel toegenomen, maar de resultaten zouden breder in het onderwijs moeten worden toegepast, vindt de Koepel. Ook onderpresteerders in het voorgezet onderwijs verdienen specifieke aandacht.

Koepel Hoogbegaafdheid is een samenwerkingsverband van de belangenverenigingen Pharos, Hint Nederland en Choochem. De verenigingen willen met deze samenwerking de krachten bundelen daar waar hun doelstellingen dezelfde zijn. In de contacten met overheid en politiek willen zij gezamenlijk opereren om zo hun stem beter laten horen en de daadkracht te vergroten.

---

Noot voor de redactie;

Ingezonden persbericht