Ministerie van Algemene Zaken


1red14256
29-4-2004, NOS, Avondjournaal, Radio 1, 18.10 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, OP DE PERSCONFERENTIE NA AFLOOP


VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD, OVER ONDERHANDELINGEN MET

SOCIALE PARTNERS OVER VROEGPENSIOEN EN OVER DE UITSLAG VAN DE

ENQUÊTE NAAR HET KABINET EN DE MINISTER-PRESIDENT

BOOM:
Hogere lonen is slecht voor de economie: minder banengroei, meer werklozen, meer uitkeringen. Dat betekent dat minister Zalm extra zal gaan moeten bezuinigen. Premier Balkenende deed daarom vanmiddag een dringend beroep op sociale partners om het zo ver niet te laten komen en dreigde in het uiterste geval de CAO's niet algemeen verbindend te verklaren.


BALKENENDE:
Je moet altijd oppassen met dreigen. We weten allemaal dat loonmaatregelen erg moeilijk zijn. Maar het is wel zo dat bijvoorbeeld het algemeen verbindend verklaren van CAO's onder druk komt te staan, wanneer de loonontwikkeling niet veranderd zou zijn. Ik zou het zeer betreuren dat, nu er op dit moment moeilijkheden zouden zijn in de sfeer van prepensioen en VUT, dat dat een alibi zou kunnen vormen om te kiezen voor hogere loonontwikkeling.

BOOM:
De druk op de sociale partners wordt dus verhoogd, ook al ontkende de premier dat dat de bedoeling was van zijn uitspraak.


BALKENENDE:
Ik zou het geen power-play willen noemen. Het is een kwestie van eerlijk spel. We hebben aangegeven hoe we tegen zaken aan kijken. We hebben onze nek uitgestoken om tot overeenstemming te komen. We hebben helaas geen reactie gekregen van de kant van de Stichting van de Arbeid. Dat betekent dat we dan wel door moeten. We praten hier nu al maanden over. Het was ook bekend dat in de maand april er tot overeenstemming zou moeten worden gekomen. We hebben een tijd lang met elkaar gesproken. We hebben voorstellen gedaan om er uit te komen. Op het ogenblik gaat het niet de goede kant uit.

BOOM:
Op 18 mei is er het jaarlijkse Voorjaarsoverleg van regering, vakbonden en werkgevers. Feitelijk hebben ze tot dat om er uit te komen. Als er in de tussentijd toch nog overeenstemming ontstaat tussen werkgevers en bonden, dan is het kabinet heus nog wel genegen om daar weer naar te luisteren. Premier Balkenende liet dat vanmiddag ook wel een beetje doorschemeren.


BALKENENDE:
We willen gewoon doorgaan. Mochten er bewegingen zijn in de hoek van sociale partners dan zullen we daar uiteraard op letten. Het kabinet wil nu niet gaan zeggen: we wachten maar weer even af. Dat kan niet.


- ENQUÊTE -

BOOM:
Premier Balkenende laat zich niet door de peiling uit het veld slaan, want het land heeft zijn beleid hard nodig, zegt hij.


BALKENENDE:
Ach, ik drink heel graag koffie bij mensen. Ik geloof dat ook degenen die geen kopje koffie drinken uiteindelijk baat hebben met een kabinet en een beleid dat eindelijk oplossingen biedt voor de problemen die gewoon reëel zijn. (letterlijke tekst, ongecorrigeerd, LV)