Gemeente Alkmaar


Lintjesregen: Drie onderscheidingen voor Alkmaarse vrijwilligers

Alkmaar, 28 april 2004

Op donderdag 29 april om 10.30 reikt de burgemeester van Alkmaar, mevrouw drs.
M. van Rossen, drie Koninklijke Onderscheidingen uit. De heer W. Klein Schiphorst is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw A.J. van der Peet-Komen
en de heer R. Alarslan zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De onderscheidingen worden uitgereikt in de raadzaal van het stadhuis van Alkmaar.

de heer Klein Schiphorst
De heer W. Klein Schiphorst, geboren 6 juli 1934, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Klein Schiphorst is van 1982 tot 1994 bestuurslid geweest van de Stichting Behoud van Monumentale Kerken in Alkmaar. In 1992 richtte hij de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk op waarvan hij tot 2003 voorzitter was. De stichting heeft inmiddels 2500 leden. Dankzij de fondsenwervingsactiviteiten van decorandus konden verschillende restauraties worden gerealiseerd. Van 1993 tot 2003 was de heer Klein Schiphorst bestuurslid van de Stichting Beheer Grote Sint Laurenskerk. En van 1990 tot 2000 bestuurslid van de Stichting Het Noordhollands Landschap. Voorts had hij in tal van verenigingen zitting als voorzitter of bestuurslid t.w.: Skivereniging Il Primo, Tennisvereniging Heiloo, Stichting Nederlandse Noordpoolexpeditie en de Stichting Schnitger Orgelconcours. De heer Klein Schiphorst woont in Heiloo maar vanwege zijn vele verdiensten voor de stad Alkmaar krijgt hij de onderscheiding door de burgemeester van Alkmaar uitgereikt. In 1996 ontving hij de Penning van Verdienste in zilver van de stad Alkmaar.

mevrouw Van der Peet-Komen
Mevrouw A.J. van der Peet-Komen, geboren 30 juli 1940, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Van der Peet is sinds 1973 secretaris en penningmeester van de Koninklijke Vereniging Warmbloed Paardenstamboek Nederland, regio Noord-Holland. Deze vereniging telt ruim 2000 leden. Zij notuleert de bestuurs- en ledenvergaderingen, verzorgt de financiële administratie en organiseert bijeenkomsten om leden, sport en andere geïnteresseerden samen te brengen. Ook organiseert mevrouw Van der Peet al 30 jaar de regionale keuringen en voorlichtingsbijeenkomsten. Deze worden gehouden in de hele provincie Noord-Holland. Daarnaast is mevrouw Van der Peet sinds 1975 commissielid
van het bestuur van de `Stichting Alkmaar Agrarisch Centrum'. Zij verzorgt de inschrijvingen voor de jaarlijkse Landbouwdag en de toelichting op de uitslag van de jury. Verder heeft mevrouw Van der Peet-Komen tientallen jaren zitting gehad in het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie waar zij de belangen behartigde van het stamboek Warmbloed Paard Nederland.

de heer Alarslan
De heer R. Alarslan, geboren 27 maart 1941, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Alarslan houdt zich sinds 1971 bezig met diverse activiteiten op het terrein van onder andere welzijn, sport en onderwijs. Hij heeft zich met name bestuurlijk ingezet voor buitenlanders in het algemeen en voor de Turkse gemeenschap in Nederland in het bijzonder. Vanaf 1971 tot 1989 heeft de heer Alarslan zich vanuit verschillende functies beziggehouden met de Turkse commissie, sinds 1987 officieel Turkse vereniging genaamd. In 1972 heeft decorandus de Turkse Voetbalvereniging Genclerbirligi opgericht (nu Ayyildizpor) waarvoor hij tot 1987 verschillende bestuurlijke functies vervulde. Sinds 1981 is hij betrokken bij het Anti Discriminatiebureau. Tevens zet hij zich sinds 1981 in voor het onderwijs voor buitenlanders bij het Educatief Centrum Buitenlanders. In 1986 heeft hij het Tolkencentrum Alkmaar opgericht, waarvan hij sinds 1988 voorzitter is, tolk en adviseur voor mensen met problemen. In 1982 was hij medeoprichter, aansluitend bestuurslid en tot 1986 vice-voorzitter van de SOBIN, de overkoepeling van organisaties van buitenlanders te Noord-Holland. Daarnaast vervulde hij gedurende vele jaren activiteiten bij de Reclassering, het Platform Migranten, de migrantengroep van de Partij van de Arbeid, was leider van een Turkse Volksdansgroep, was actief kaderlid bij de Industriebond FNV, ombudsfunctionaris en vertrouwenspersoon. Tevens was hij vraagbaak en tolk voor werkgevers en gemeentelijke sociale diensten in Noord-Holland. Voor zijn grote verdiensten voor het bevorderen van de integratie van allochtonen in Alkmaar ontving de heer Alarslan in 2003 de Penning van Verdienste in zilver van de stad Alkmaar.

29 april 2004