Gemeente Alkmaar


Vooral vraag naar huurwoningen in Alkmaar

Alkmaar, 29 april 2004

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE WONINGCORPORATIES IN ALKMAAR EN DE GEMEENTE ALKMAAR

Het tekort aan woningen in Alkmaar is in de huursector groter dan in de koopsector. Dat komt met name door de vraag naar voor senioren geschikte woningen (etagewoningen met en zonder lift). Dit staat in het woonwensenonderzoek Alkmaar, waarvoor een telefonische enquête werd gehouden onder 1300 Alkmaarders.

Uit het woonwensenonderzoek blijkt dat een groot deel van de inwoners aan Alkmaar is gehecht: een kleine 80% wil in de stad blijven wonen en 52% in de eigen wijk. Inwoners van Zuid, Oud-Overdie, West en Huiswaard voelen zich het meest verbonden met hun wijk. In het Centrum, Daalmeer, Het Rak en De Mare is de binding met de wijk juist afgenomen. In De Horn voelen mensen zich het minst thuis in hun wijk en kiest nog maar een kwart bij verhuizing voor de eigen wijk.

In het woonwensenonderzoek is een onderscheid gemaakt tussen drie groepen: starters, doorstromers en vestigers.

Starters: 77% oriënteert zich op huursector
Starters oriënteren zich met name op de huursector (77%) en dan vooral op woningen met een huur onder de EUR 317,-. Wanneer ze naar een koopwoning kijken, zoeken de meeste starters een woning tot EUR 150.000 of EUR 200.000,-. Een eengezinswoning of een etagewoning zonder lift is het meest gewild bij starters. De keuze voor een etagewoning valt waarschijnlijk te verklaren door de positie van deze groep op de arbeidsmarkt; het is een noodkeuze.

Doorstromers willen grotere woning
Doorstromers die willen verhuizen, willen dat meestal omdat ze niet tevreden zijn over hun woning. Voor doorstromers tot 55 jaar is het vooral de grootte van de woning waar ze niet tevreden over zijn. Van de doorstromers vanaf 55 jaar wenst 81% na de verhuizing een huurwoning, terwijl nu ongeveer 44% in een koopwoning woont. De vraag naar huurwoningen is groter bij de groep vanaf 75 jaar (98%) dan bij de groep van 55 tot 75 jaar (74%). De voorkeur gaat uit naar een etagewoning met lift of een seniorenwoning, waarbij de belangstelling voor woningen die specifiek als seniorenwoning worden verhuurd of verkocht, minder is.

Opvallend is, dat in vergelijking met het woonwensenonderzoek uit 2000 55-plussers een grotere behoefte hebben aan voorzieningen bij het wonen zoals een bewakingssysteem of een klussen- en onderhoudsdienst.

Helft vestigers komt uit Noord-Kennemerland
De helft van de mensen die zich in de afgelopen jaren in Alkmaar vestigde, kwam uit Noord-Kennemerland. 18% kwam uit Amsterdam. Bijna de helft van de vestigers is terechtgekomen in huurwoningen en dan met name in de duurdere woningen. Veel vestigers (60%) willen doorverhuizen naar een grotere woning (vier kamers of meer).

Appartementen met lift tekort
Het woonwensenonderzoek voorspelt dat er in de huursector op jaarbasis 210 appartementen met lift en 70 specifieke seniorenwoningen tekort zijn. Voor de duurdere huur eengezinswoningen loopt de belangstelling juist terug. Onder de koopwoningen wordt er vraag verwacht naar eengezinswoningen tot EUR 150.000,-, naar etagewoningen zonder lift in alle prijscategorieën en naar etagewoningen tussen EUR 150.000 en EUR 300.000.

29 april 2004