Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 23.04.2004 :

Pegasus: Kunstproject van Lucas Vanhaegenborgh met leerlingen

PEGASUS

zal opstaan uit het niets en aanstalten maken om te vliegen vanuit de werkplaatsen van het VTI-Lokeren.


Op vrijdag 16 april 2004 was kunstenaar Lucas Van Haegenborgh -samen met een schare leerkrachten- de laatste meesterhand aan het leggen voor de basisstructuur van het Pegasus-beeld. Daarna werken ze nog met de leerlingen op 20, 23 en 30 april verder om het zijn volume te geven.

Pegasus, hoe zo ?

"Pegasus, in de Griekse mythologie het gevleugelde paard dat door Poseidon werd verwekt bij Medusa. Het paard springt uit haar hoofd wanneer zij door Perseus wordt onthoofd.
Wanneer de Korinthische held Bellerophon met Pegasus wil opstijgen om de hemel te bestormen, werpt het ros hem af en wordt het een sterrenbeeld".

Tijdens maar vier, weliswaar volle schooldagen, wordt er permanent gewerkt met steeds wisselende leerlinggroepen van maximum 25 per twee lesuren, opgedeeld in 5 opdat het Pegasusbeeld vorm zou krijgen. Het is nu een race tegen de tijd om het beeld af te krijgen tegen 14.00 uur, 30 april. Dan volgt de montage op de sokkel en het plaatsen van de twee 3 meterlange vleugels. Het toon-moment en plechtig inhuldiging voor de leerlingen is voorzien op vrijdag 30 april 2004 om 16.00 uur. Om 17 uur volgt een kleine receptie met de betrokken volwassenen.

Het beeld bestaat uit een stalen constructie. Het is 6 meter lang en 5 meter hoog, steigerend op de achterbenen.

Een cultuurprojet in het VTI-Lokeren: Om deze doelstelling te bereiken besteedt het VTI veel aandacht voor de kwaliteit in het beroeps en technisch onderwijs. Dit in het kader van de onlangs ingevoerde VOET, vakoverschrijdende eindtermen.
Kunstenaar Lucas Vanhaegenborgh krijgt de steun van het VTI-Lokeren samen met de CANON Cultuurcel van het Departement Onderwijs om het Pegasus-project te realiseren.

Contacteer Lucas Vanhaegenborgh op zijn GSM 0479 387 244 (of op het vast toestel 09.3624662) voor een afspraak hetzij in zijn atelier in Oosterzele hetzij in de werkplaatsen van het VTI-Lokeren.