Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

30/04/04 Koninginnedag in Warffum en Groningen

Hare Majesteit de Koningin en leden van de Koninklijke familie vieren vrijdag 30 april 2004 Koninginnedag mee in de provincie Groningen en wel in Warffum en in de stad Groningen.

Warffum, met 2400 inwoners, maakt samen met veertien andere dorpen deel uit van de gemeente Eemsmond. Het dorp heeft een historische dorpskern en een gerestaureerde havenkom. Warffum is gelegen op een wierde, een oude woonheuvel van klei, een typisch kenmerk van de provincie. In het centrum bevindt zich het openluchtmuseum Het Hoogeland waar diverse authentieke gebouwen het leven van het Groninger platteland in de 19e eeuw laten zien.

De provinciehoofdstad Groningen, met 179.000 inwoners, is het economische en culturele centrum van de provincie. Door de ligging van Groningen tussen Drenthe en het Groninger Hogeland heeft de stad van oudsher een centrumpositie in de regio kunnen verwerven. Beeldbepalend voor de stad zijn het Groninger museum, de Rijksuniversiteit (sinds 1614) en de meer dan 500 jaar oude Martinitoren aan de Grote Markt.

Het is de tweede keer dat de Koningin en haar familieleden de Koninginnedagviering in Groningen bijwonen. In 1990 bezochten zij de feesten in Haren en Loppersum.