Ingezonden persbericht


3 februari 2004

Vlaams Expressionisme

Van 30 april tot en met 22 augustus 2004 presenteert het Groninger Museum de tentoonstelling Vlaams Expressionisme in het Ploegpaviljoen.

Toen het Ploegpaviljoen in 2001 officieel in gebruik werd genomen zag het Groninger Museum het als belangrijke taak om naast exposities over De Ploeg ook aandacht te schenken aan internationale expressionistische stromingen. Het museum wil daarmee de context laten zien waarin het expressionisme van De Ploeg kon ontstaan. In de tentoonstelling Vlaams Expressionisme die aankomende zomer te zien zal zijn in het Ploegpaviljoen wijdt het Groninger Museum voor het eerst aandacht aan een groep expressionisten buiten Nederland.

Het Vlaams Expressionisme vindt in zekere zin z'n oorsprong in Nederland waar in de periode 1914-1918 kunstenaars als Frits van den Berghe en Gustave de Smet verbleven. Onder invloed van vooral het Noord-Hollandse expressionisme veranderden zij hun werkwijze. Terug in België kreeg hun stijl het zo geheel eigen karakter van wat bekend is gaan worden als het Vlaams Expressionisme.

In de tentoonstelling in het Groninger Museum zullen belangrijke schilderijen te zien zijn van onder anderen Frits van den Berghe, Gustave de Smet en Constant Permeke. De expositie laat zien hoe de expressionisten in Vlaanderen thema's als het platteland en het dorpsleven op een zo geheel andere wijze verwerkten als de kunstenaars van De Ploeg, maar ook hoe de mentaliteit die aan hun oerlandschappen ten grondslag ligt verwantschap vertoont.

Deze expositie is samengesteld door directeur Robert Hoozee en wetenschappelijk medewerkster Helke Lauwaert van het Museum voor Schone Kunsten Gent.

De bruiklenen komen onder andere uit het Museum voor Schone Kunsten Gent, het Groeningemuseum in Brugge en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een Nederlandstalige catalogus, waarin naast vier korte essays kleurenafbeeldingen van de werken zullen worden opgenomen.

Afbeelding: Gust de Smet, De schietkraam, 1923. Gouache op papier, 51,4 x 57,8 cm. Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle