Radio Nederland Wereldomroep

Persberichten

20 april 2004
Gepubliceerd op

Wereldomroep brengt Nederland naar Canada

De Wereldomroep brengt van 30 april tot 6 mei een stukje van de Nederlandse cultuur naar Canada. De Engelse afdeling van de Wereldomroep produceert i.s.m. de CBC, de publieke omroep van Canada, tijdens deze Nederlandse themaweek twee discussieprogramma's in Canada. RN Music, de muzieksectie van de Wereldomroep, en MuziekGroep Nederland organiseren een 'Dutch Music Week'. Hierdoor kunnen Canadezen via de CBC luisteren naar een gevarieerd overzicht van muziek van Nederlandse bodem. De CBC zendt tevens een aantal concerten uit, die plaatsvinden in Toronto en Vancouver.

Binnen de programmering van de muziekzender CBC Radio 2 wordt in de loop van de week ruim 50 uur Nederlandse muziek (zowel cd's als live-opnamen van RN Music en MuziekGroep Nederland) aan Canadese luisteraars voorgesteld. Het gaat zowel om muziek van Nederlandse componisten als om internationaal repertoire gespeeld door Nederlandse musici en opnamen van muzikale hoogtepunten van de Nederlandse podia en festivals.

In het dagelijks verzoekplatenprogramma 'Take Five' van CBC Radio 2 kunnen luisteraars Nederlandse muziek aanvragen. Ter inspiratie publiceert RN Music de Nederlandse klassieke Top 100 op www.rnmusic.nl. CBC Radio 2 zendt ook de door MuziekGroep Nederland en de Wereldomroep georganiseerde concerten met Nederlandse muziek van het Turning Point Ensemble, het Pacific Symphonic Wind Ensemble, het Esprit Orchestra en solist Ivo Janssen uit. De Dutch Music Week is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van HGIS - Cultuur. Meer informatie over deze week en de concerten staan op www.rnmusic.nl.

De Engelse afdeling van de Wereldomroep (Radio Netherlands) neemt het discussieprogramma Amsterdam Forum op tijdens de Royal Dutch Treat op 30 april, een groot Koninginnedagspektakel in Toronto (www.royaldutchtreat.ca). Luisteraars uit meer dan 60 landen hebben al deelgenomen aan dit radioprogramma en tijdens dit oranjespektakel is het de beurt aan de Canadezen. In de uitzending staat de historische band tussen Canada en Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Daarnaast coproduceren Radio Netherlands en de CBC op 2 mei het live praatprogramma Cross Country Check Up op CBC Radio 1. Meer informatie is te vinden op www.rnw.nl.

De activiteiten van de Wereldomroep vallen samen met het 'Hollandfest', dat van 27 april tot 9 mei wordt georganiseerd door het Nederlandse Consulaat Generaal in Toronto. Canadezen kunnen in deze periode genieten van Nederlandse muziek, film en kunst, maar ook van nieuwe media en zakelijke evenementen. Meer informatie staat op www.dutchconsulate.toronto.on.ca.

De Wereldomroep is de internationale publieke omroep van Nederland. Via radio, televisie en internet biedt de Wereldomroep nieuws, informatie en cultuur in het Nederlands, Engels, Spaans, Indonesisch, Portugees, Frans en Papiaments aan miljoenen mensen over de hele wereld. Bovendien promoot RN Music muziek van Nederlandse bodem in het buitenland. RNTC verzorgt trainingen en adviseert media-organisaties in ontwikkelingslanden. Meer informatie over de Wereldomroep staat op www.wereldomroep.nl.