Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Skake mei Yge (Schaken met Yge)

Voor de tweede maal kan het Friese publiek een partij spelen tegen een deelnemer aan het Essent Nederlands Kampioenschap schaken. Vorig jaar namen honderden Nederlanders het op tegen internationaal meester Sipke Ernst uit Damwoude. Dit jaar neemt de van origine Friese meester Yge Visser het op tegen belangstellenden, die via de website www.omropfryslan.nl hun zetten kunnen doorgeven. Visser heeft zich dit jaar op veertigjarige leeftijd verrassend geplaatst voor het Essent NK.

De partij Visser-De Rest van Fryslân begint op vrijdag 30 april, is te beluisteren via het radioprogramma Omnium en te bekijken via pagina 372 en 373 van Omrop Fryslân Teletekst. Skake mei Yge zal de Friese schakersharten warmen voor het Essent NK, dat van dinsdag 29 juni tot en met vrijdag 9 juli in de Grote of Jacobijner Kerk in Leeuwarden wordt gespeeld.

Op de middag van Koninginnedag zal de populaire meester uit Haren de eerste zet van de partij doen met wit. Het publiek kan telkens op maandag tot en met donderdag tot 10.00 uur een voorstel voor de tegenzet doorgeven via de website. Tegen twaalven wordt in het radioprogramma Omnium de zet van Visser dan weer bekend gemaakt. Op vrijdagen gebeurt dit s middags tussen 16.30 en 17.00 uur. Visser zal dan in Omnium ook live commentaar op de partij geven.

In het weekeinde worden geen zetten gespeeld, maar mogen via de website natuurlijk wel voorstellen worden gedaan. De zet die het vaakst wordt voorgesteld, wordt gekozen. Onder mensen die deze zet hebben doorgegeven, worden regelmatig prijsjes verloot.
---