Gemeente Zwolle

De wijkanalyse: WOP nieuwe stijl

Het college van B&W heeft de analyses van de wijken Berkum en de Aalanden vastgesteld. Een wijkanalyse is de nieuwe werkwijze om tot een (eventueel) wijkontwikkelingsplan (WOP) te komen. Begin juni buigt de gemeenteraad zich over de twee wijkanalyses.

Het college van B&W heeft de analyses van de wijken Berkum en de Aalanden vastgesteld. Een wijkanalyse is de nieuwe werkwijze om tot een (eventueel) wijkontwikkelingsplan (WOP) te komen. Begin juni buigt de gemeenteraad zich over de twee wijkanalyses.

De wijkanalyse bevat veel feitelijk, vaak statistisch materiaal over een wijk. Daarnaast wordt op basis van gesprekken met sleutelfiguren informatie opgenomen over mogelijke problemen, kansen en ontwikkelingen. Op basis van alle gegevens gaat de wijkanalyse in op belangen, krachten en kansen in de wijk. Vervolgens worden de bevindingen uit de wijk afgezet tegen het actuele stedelijke beleidskader.

Niet altijd nieuw beleid
Een wijkanalyse hoeft niet automatisch te leiden tot nieuw beleid. Op basis van de wijkanalyse beoordeelt de gemeente namelijk of er een wijkontwikkelingsplan moet worden opgesteld. Een uitkomst kan zijn dat het onderhoud en beheer in een wijk verder geen aanpassing behoeft. Of dat het huidige (stedelijke) beleid slechts op een paar punten geĂŻntensiveerd dan wel verminderd hoeft te worden. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de gemeente op basis van de wijkanalyse projecten alleen bedenkt, opstart en uitvoert. De zelfwerkzaamheid van wijkbewoners, wijkgebruikers en andere partijen staan voorop.

Waarom een wijkanalyse?
Het oorspronkelijke wijkontwikkelingsplan was teveel een inventarisatie van wensen en beelden uit de wijk. De opgaven in de plannen waren veelal uitvoerend van aard en hoorden daarmee eerder thuis in een wijkactieplan (WAP). Dit is een jaarplan waarin staat aangegeven welke kortlopende, veelal fysieke, projecten er het komende jaar in een wijk worden uitgevoerd. Het snoeien van onveilig groen of het plaatsen van straatverlichting zijn daar voorbeelden van. Door eerst een wijkanalyse uit te voeren, kan op basis van die uitkomsten bepaald worden of er een wijkontwikkelingstraject opgestart wordt dat strategisch van aard is (in plaats van operationeel).

Wijkanalyses Aalanden en Berkum
Zowel voor Aalanden als voor Berkum heeft de gemeente een wijkanalyse opgesteld. De gemeenteraad neemt begin juni op basis van deze analyses een besluit over de voortgang.

Conclusies wijkanalyse Aalanden:
De wijk is in beweging en dit is niet altijd positief. Om bepaalde buurten is de leefbaarheid van de wijk kwetsbaar. De wijk van "ambtenaren en onderwijzers" verandert in een afspiegeling van de Zwolse samenleving.
Jeugd heeft recht op voorzieningen zoals een hangplek in de openbare ruimte. Daartoe wil de gemeente een aantal jeugdontmoetingsplekken, zogenoemde JOP's, aanwijzen die verspreid in de wijk liggen. Het benutten van de groenstructuur voor nieuwbouw is uitgesloten. Voor verdere discussie wacht de gemeente eerst de uitkomsten van het Structuurplan en de Woonvisie af.
De wijkbewoner kan zelf een rol spelen om de gevoelens van onveiligheid terug te dringen.

Conclusies wijkanalyse Berkum:
Berkum kenmerkt zich door een grote sociale samenhang. De vergrijzing neemt de komende jaren verder toe, daarmee ook de vraag naar zorgvoorzieningen.
Het huidige voorzieningenniveau is momenteel voldoende, maar kan de komende jaren wel onder druk komen te staan.
Door stedelijke ontwikkelingen wordt Berkum steeds meer een onderdeel van de stad.


---