Gemeente Zwolle

College formuleert visie op sportaccommodaties

Voldoende sportaccommodaties, bétere accommodaties en ambitie. Dat zijn de kernwoorden uit de nota Sportambitie 2005 en zijn ook de kernbegrippen in de visie op de sportaccommodaties waarover de gemeente Zwolle in 2015 moet kunnen beschikken. Die visie is vastgelegd in de conceptnota sportaccommodatiebeleid die door het college van B&W is vastgesteld.

Op basis van verwachte demografische, ruimtelijke en andere ontwikkelingen is bepaald welke behoefte er in 2015 zal bestaan aan binnensportaccommodaties, buitensportaccommodaties en zwemwater. Op basis daarvan en op basis van het huidige aanbod aan sportaccommodaties kan worden geconcludeerd dat niet zozeer behoefte is aan een toename van het aantal accommodaties, maar wel aan een betere spreiding én een kwalitatieve verbetering van de bestaande accommodaties.

Spreiding
Voor een goede spreiding van de binnensportaccommodaties is het noodzakelijk dat er twee sporthallen worden gerealiseerd in Stadshagen. Het Bewegingshuis ? dat daar één van is ? zal reeds in 2005 worden gerealiseerd.
De spreiding van de buitensportvoorzieningen voldoet al. Op enkele plaatsen is zelfs sprake van overcapaciteit. Daar staat tegenover dat op andere plaatsen sprake is van een tekort aan trainingsfaciliteiten. Dit kan worden opgevangen door een gefaseerde aanleg van kunstgrasvelden. Ten aanzien van het zwemwater wordt geconcludeerd dat er in 2010 minimaal één nieuw overdekt zwembad gerealiseerd dient te zijn.

Kwaliteit
Naast spreiding is ook de kwaliteit van de accommodaties van belang. De komende jaren zal een onderhoudsslag worden gemaakt om de accommodaties bouwkundig op peil te brengen. Daarnaast vragen veel gymzalen en sporthallen om een meer eigentijdse inrichting, die beter is afgestemd op de behoeften van doelgroepen als ouderen en de jeugd.

Topsport
In de nota wordt vastgesteld dat de gemeente Zwolle voldoende topsport in huis heeft om de komst van een topsportaccommodatie te stimuleren. Een dergelijke voorziening leent zich uitstekend voor exploitatie door commerciële partijen.

Verdere traject
De conceptnota "Sportaccommodatiebeleid Zwolle" wordt de komende tijd besproken met de Zwolse sportwereld. Daarna komt de nota aan de orde in de raadscommissie Welzijn. De uitkomsten van de discussie met de sportwereld en de bespreking in de raadscommissie worden verwerkt in de definitieve nota, die aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.


---