Nederlandse Vereniging van journalisten

Licentie-overeenkomsten
in kaart

Het bestuur van de sectie Freelance is van plan een inventarisatie te maken van media die freelancers licentie-overeenkomsten ter ondertekening voorleggen waarin wordt bepaald dat zij niet betaald krijgen voor auteursrechten, of zelfs van hun auteursrechten af moeten zien.
Freelancers die niet tekenen worden door hun hoofdredacteur over de streep getrokken met de melding dat de meeste collega's al getekend hebben, 80% blijkt vaak de imponerende kreet. Blijft de freelancer bij zijn besluit om niet te tekenen, dan kunnen harde dreigementen vallen. Soms wordt de daad bij het woord gevoegd, opdrachten nemen af of blijven uit.
Het is voorstelbaar dat de freelancer de nul-vergoeding voor een ongelimiteerd aantal vormen van hergebruik uiteindelijk voor lief neemt om een jarenlange relatie niet op het spel te zetten met het blad of de omroep waarvoor hij graag werkt. Maar met een pennenstreek onder een ondeugdelijke licentie-overeenkomst kan de freelancer voor alle journalistieke producties ook in de toekomst naar zijn auteursrechten fluiten.
Soms melden freelancers de NVJ dergelijke contracten. Het sectiebestuur heeft echter meer inzicht nodig om te bezien of er voor de NVJ een aanpak mogelijk is op het moment dat media nieuwe licentie-overeenkomsten voorleggen. Uw ervaringen willen wij in kaart brengen. Daarom hebben wij u in onze nieuwsbrief een enquête gestuurd.

Reageren: freelance@nvj.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1