Nederlandse Vereniging van journalisten

Afschaffing WAZ

Begin april heeft de regering het wetsvoorstel tot afschaffing van de WAZ naar de Tweede Kamer gestuurd dat er op neer komt dat zelfstandigen die na 30 juni 2004 arbeidsongeschikt worden, geen recht meer hebben op een WAZ-uitkering; de laatste uitkering gaat in op 1 juli 2005, voor degenen die voor 1 juli 2004 arbeidsongeschikt worden (rekening houdend met de wachttijd van een jaar). De zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandig werkende vrouwen wordt afgeschaft. Wie voor 1 juli 2004 zwanger is, heeft nog recht op uitkering. Vooruitlopend op de definitieve afschaffing zijn de WAZ-premies dit jaar op nul procent vastgesteld, maar zelfstandigen zijn nog wel wettelijk verzekerd. Vanaf 1 juli 2004 zijn zij op de particuliere verzekeraars aangewezen.
Met de afschaffing van de WAZ laat de overheid het arbeidsongeschiktheidsrisico voor zelfstandigen aan de private markt over. Er dreigt een aantal knelpunten te ontstaan die niet vanzelf door de markt opgelost zal worden.
De WAZ betekent voor de groep zelfstandigen, die niet op de particuliere verzekeringsmarkt terechtkunnen, een minimaal vangnet. Immers de WAZ kent geen uitsluiting, terwijl particuliere verzekeraars zelfstandigen wegens gezondheidsredenen wel weigeren. Voor de groep WAZ-verzekerden met een moeilijk te verzekeren risico dreigt er een verslechtering van de verzekering aan te komen in premie en uitkering en in het ergste geval een totale onverzekerbaarheid. Tot op heden geven de verzekeraars geen duidelijkheid over hun producten die zij na de WAZ aanbieden.

FNV (namens de aangesloten vakorganisaties - waaronder de NVJ - die zelfstandigen organiseren) en PZO (Platform Zelfstandig Ondernemers) hebben een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin een rustiger tempo voor het afschaffen van de WAZ wordt bepleit om eerst alle alternatieven af te wegen. Een verplichte acceptatie voor verzekeraars in combinatie met een op te richten waarborgfonds wordt bepleit om knelpunten en onduidelijkheden bij de afschaffing van de WAZ op te lossen. Voordat de WAZ daadwerkelijk kan worden afgeschaft moeten de consequenties duidelijk zijn. In de brief worden vraagtekens geplaatst bij het voornemen om de zwangerschaps- en bevallingsuitkering af te schaffen; dat lijkt in strijd met verschillende EU-richtlijnen en internationale verdragen.

Op het moment dat de WAZ wordt afgeschaft lopen zelfstandigen die niets hebben geregeld onverzekerd rond. Voor wie wel een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft is het door het afschaffen van de WAZ noodzakelijk de verzekering aan te laten passen. Wij adviseren u als u per 1 juli 2004 een AOV afsluit een clausule in de overeenkomst op te laten nemen die er op neer komt dat de verzekering niet eerder ingaat dan wanneer de WAZ definitief is afgeschaft.

Op Freelancersadviesnvj vindt u onder Verzekering ook een mogelijkheid voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Reageren: freelance@nvj.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1