Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Vandaag (30 april) start Deloitte & Touche NK Jeugd 2004

De stichting Tussen de Torens organiseert ook dit jaar weer het Deloitte NK Jeugdschaken voor de leeftijdscategorieën A, B en C. Het toernooi vindt plaats onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond, die het NK Jeugd tot en met 2006 aan Schagen heeft toegewezen. Vandaag (30 april) start groep A (jeugd t/m 20 jaar). Maandag 3 mei starten de groepen B (jeugd t/m 16 jaar) en C (jeugd t/m 14 jaar).

Het is moeilijk te voorspellen wie er op 8 mei de nieuwe jeugdkampioen van Nederland zal zijn. Door afzeggingen van de Jong Oranje-1 spelers, Kevin Tan en Koen Leenhouts is er geen duidelijke favoriet. Lees de voorbeschouwing.

Partijen zijn live te volgen.

---

CBP Lightning Chess Tournament op 29 mei

Voor het derde achtereenvolgende jaar is Apeldoorn het decor voor het CBP Lightning Chess Tournament, een schaaktoernooi met twee minuten bedenktijd per persoon per partij. Dit jaar is het evenement op zaterdag 29 mei a.s. in het stadhuis van Apeldoorn. De Stichting Lightning Chess heeft als organisatie wederom het maximaal aantal deelnemers uitgebreid. Dit jaar doen naar verwachting 300 schakers mee waarvan wereldkampioen 1-minuut schaken Roland Schmaltz er een is. Het deelnemersveld bestaat naast wereldkampioen Schmaltz ondermeer uit internationaal meester Manuel Bosboom, internationaal meester Merijn van Delft en internationaal meester Richard Polaczek. Het totale prijzengeld bedraagt 2.700 euro, waarvan 550 euro is weggelegd voor de uiteindelijke winnaar. Daarnaast zijn er diverse extra jeugdprijzen. De opening van het toernooi is door wethouder Jaap Wortman.

Nergens anders worden officiële schaaktoernooien met twee minuten bedenktijd per persoon per partij gespeeld. Op 18 mei 2002 volgde echter de primeur in wijkcentrum de Brinkhorst in Apeldoorn: het CBP Lightning Chess Tournament was geboren. Vanwege het grote succes met meer dan 100 aanmeldingen werd in 2003 de status van Open Nederlands Kampioenschap Lightning Chess aan het toernooi toegevoegd. De grenzen van het toernooi waren nog lang niet bereikt. Ook in 2003 moesten vele schakers teleurgesteld worden omdat de maximale capaciteit van het toernooi bereikt was. Maar liefst 212 deelnemers streden om het eerste Open Nederlands kampioenschap Lightning Chess. Hieronder waren vele toppers. Wereldkampioen 1-minuut schaken Roland Schmaltz wist het toernooi in 2003 na een adembenemende beslissingspartij tegen publiekslieveling Manuel Bosboom te winnen.

Ook dit jaar is de belangstelling van schakers overweldigend. Met nog een maand te gaan staat het deelnemersveld inmiddels al op 150. Op dit moment hebben zich 12 Apeldoornse schakers aangemeld waaronder internationaal meester Merijn van Delft.
Hoofdsponsor van het toernooi is Combined Business Power. Daarnaast treden de gemeente Apeldoorn, Dynaset, the Collector, Wagenaar, DGT-Projects, Elwi, Foto Kuipers, Envisioning, Autobedrijf Tonny Keijzers, Adviesbureau Verhoeff, De Bie-Schut, Disegno/B4-trends, Ergo Trans, Resource Workflow Management, Hollander, Reko, Paul Janssen Assurantiën, en de Schaakmaat op als subsponsors

Twee minuten bedenktijd per persoon per partij is een bedenktijd waarbij vaak stukken worden omgegooid. Om dit te vermijden zijn er bepalingen in het reglement opgenomen dat stukken in eigen bedenktijd moeten worden rechtgezet. Dit reglement is speciaal voor dit toernooi door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond gemaakt. Door de extreem korte bedenktijd is het toernooi ook spectaculair voor het publiek. Belangstellenden zijn op 29 mei dan ook van harte welkom.

Meer informatie over het toernooi vindt u op www.lightningchess.nl.
---