VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW vraagt wettelijke ingreep in lokale lasten

VNO-NCW vindt dat kabinet en parlement via wetgeving een einde moeten maken aan de voortdurende stijging van gemeentelijke belastingen. De ondernemingsorganisatie pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor een maximum tarief voor de onroerende-zaakbelasting en vindt dat de helft van de Nederlandse gemeenten hun tarieven vóór 2007 verplicht moeten verlagen.

VNO-NCW vindt dat veel gemeenten zich weinig gelegen laten liggen aan de economisch moeilijke tijden 'waarin van velen een pas op de plaats wordt gevraagd'. De organisatie wijst erop dat de stijging van de opbrengst van de onroerende-zaakbelasting (ozb), de belangrijkste gemeentelijke heffing, de laatste jaren veel sterker is geweest dan onze economische groei.
In 2002 groeide de opbrengst van deze belasting met 6,4 procent (tegenover een groei van het bruto binnenlands product met 3,6 procent); in 2003 viel een stijging met maar liefst 8,3 procent te noteren (terwijl het bruto binnenlands product slechts met 2,2 procent groeide). VNO-NCW vreest dat deze trend zich gaat voortzetten.

Daarom zou in de Gemeentewet moeten worden vastgelegd dat het maximale ozb-tarief 5,05 euro per 2.268 euro van de waarde van het onroerend goed bedraagt. Dat is namelijk het tarief waarmee de rijksoverheid op dit moment rekening houdt bij het vaststellen van de uitkering uit het Gemeentefonds, de geldstroom die jaarlijks van het rijk naar de gemeenten gaat.
Circa 50 procent van de gemeenten zit daar op dit moment boven en moet, zo vindt VNO-NCW, verplicht worden dit tarief uiterlijk 1 januari 2007 onder dit maximum te brengen.

In de brief aan het parlement pleit VNO-NCW verder voor drastisch saneren van andere gemeentelijke heffingen. Zo zou de toeristenbelasting helemaal moeten worden afgeschaft, zouden de mogelijkheden van het heffen van baatbelasting sterk moeten worden beperkt en moeten de grote verschillen is kosten (leges) van bouwvergunningen verdwijnen.

De brief van VNO-NCW aan de Vaste Kamercommissies voor Binnenlandse Zaken en van Financiën is te vinden op de website van VNO-NCW: www.vno-ncw.nl.
Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met de woordvoerder, Wytze Russchen, tel: 00-32-473-650685.

30 apr 04 10:39