Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Koninklijke onderscheiding voor Ab Scheel

In de Goudse Schouwburg heeft A.A.M. (Ab) Scheel uit handen van burgemeester W.M. Cornelis de versierselen ontvangen die behoren bij de koninklijke onderscheiding 'Lid in de Orde van Oranje Nassau'.

Ab Scheel, die o.a. ruime bekendheid geniet in schaakkringen, heeft zich vanaf 1993 - vanaf het moment dat hij zich 'autorijschoolhouder in ruste' mocht gaan noemen - zeer intensief en op vele terreinen als vrijwilliger in uiteenlopende activiteiten buitengewoon verdienstelijk gemaakt. Voor zijn inzet was hij reeds eerder, in 1999, benoemd tot lid van verdienste van Messemaker 1847, de oudste schaakvereniging van Nederland.

Zijn bijdragen aan de organisatie van schaakevenementen zijn niet meer volledig op te sommen, maar met ere kunnen o.a. worden genoemd het zgn. Schaken Overdag Toernooi, het Open Schaakkampioenschap van Gouda, het grootscheepse plaatselijke Schoolschaaktoernooi, de schaaksociëteiten in verzorgingscentrum Ronssehof en De Noorderzon.

Op het terrein van public relations heeft hij eveneens zijn sporen ruimschoots verdiend. Niet alleen door de vele contacten met alle media, maar ook door opzet en onderhoud van een website voor Messemaker 1847, een van de beste en meest bezochte schaaksites van Nederland. Sinds enkele jaren is hij tevens webmaster van de Rotterdamse Schaakbond (RSB).

Ook buiten schaakverband werden vele sociale activiteiten ontwikkeld. Zo ontwikkelde hij voor uiteenlopende instellingen en organisaties belangeloos websites, geeft hij computerlessen en is hij mede-initiatiefnemer van het internetcafé in verzorgingscentrum Ronssehof. Gedurende een vijftal jaren maakte hij voorts deel uit van het Goudse Wijkteam Noord en is hij reeds lange tijd lid van de buurthuisraad in gebouw De Noorderzon.