Politie Friesland

Politieberichten van 29/4 13.00 uur t/m 30/4 13.00 uur

Fryslân 30-04-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Akkrum: aanrijding met letsel
Op donderdag om 23.50 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de A32. Een 20-jarige automobilist uit Heerenveen reed over de A32 richting Grou. Bij een inhaalmanoeuvre raakte de automobilist de macht over het stuur kwijt waarop hij tegen een vangrail botste en tientallen meters verderop tot stilstand kwam. Een 21-jarige passagier uit Drachten raakte gewond en is met de ambulance naar het MCL-Zuid in Leeuwarden gebracht.

Makkum: openlijke geweldpleging, aanhouding verdachten
Op donderdagavond heeft er een mishandeling plaatsgevonden op een boot in de Vissershaven. Een 31-jarige schipper uit Deventer en een 25-jarige matroos uit Amsterdam verklaarden door 4 jongens te zijn geschopt en geslagen. De schipper en de matroos hadden de 4 jongens op hun gedrag aangesproken omdat ze flesjes tegen de grond zouden hebben gegooid. De politie heeft vervolgens de vier verdachten aangehouden, het betreft drie 17-jarige inwoners en een 16-jarige inwoner uit Duitsland. Zij zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 11.00 uur vond op de Kuinderweg een eenzijdig ongeval plaats met een personenauto. Een 47-jarige man uit Mildam reed in een lange bocht tegen een lantaarnpaal. De bestuurder verklaarde later dat hij een black-out had gehad. Zowel de bestuurder als zijn passagier, een 48-jarige vrouw uit Mildam, klaagden over pijn en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Het letsel bleek mee te vallen; beiden konden na onderzoek weer naar huis.

Leeuwarden: poging doodslag
Donderdag omstreeks 16.30 uur werd gemeld dat een automobilist met zijn personenauto was ingereden op een groep mensen op de Zuidergrachtswal. Volgens getuigen reed de auto over de 1e Kanaalstraat, richting Wybrand de Geeststraat, en moesten alle weggebruikers, waaronder een moeder met kind opzij springen om te voorkomen dat ze geschept werden. De auto stond op naam van een 38-jarige inwoner van Leeuwarden. Een zoektocht naar de verdachte leverde niets op. De politie zet het onderzoek en de zoektocht naar de bestuurder, die verdacht wordt van poging tot doodslag, voort.

Heerenveen: aanhoudingen na mishandeling
De politie heeft donderdag omstreeks 19.10 uur twee mannen uit Heerenveen van respectievelijk 32 en 30 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. Kort daarvoor meldde een 27-jarige man uit Heerenveen dat hij op de Wettertoer door twee mannen om onbekende reden in elkaar was geslagen. Bij een onderzoek in de omgeving werden de twee verdachten in een winkel aan de Dracht aangetroffen. Ze zijn aangehouden. Aan het bureau bleek dat de 32-jarige verdachte slechts getuige was; hij is weer in vrijheid gesteld. De andere verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. De aangever heeft zich met maagklachten gemeld in het ziekenhuis in Heerenveen.

Surhuisterveen: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 17.45 uur vond een aanrijding plaats op de Baansein tussen een bestelauto en een voetganger. De bestuurder van de auto, een 29-jarige man uit Buitenpost, reed stapvoets achteruit en had de voetgangster, een 67-jarige vrouw uit Houtigehage, niet gezien. De vrouw kwam ten val en is met klachten aan hoofd en been overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Anjum: eenzijdig ongeval met letsel
Donderdag omstreeks 17.00 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op de Saatsenwei. Een 36-jarige man uit Wierum reed met zijn bestelauto richting Engwierum. In de bocht van de Saatsenwei, halverwege Anjum/Engwierum, raakte hij naast de weg, corrigeerde en schoot naar links de weg op en vervolgens weer naar rechts. Daar zag hij een fietser uit tegenovergestelde richting naderen. Om een frontale aanrijding te voorkomen stuurde hij zijn auto de berm in en ging over de kop. Na botsingen met enkele bomen en struiken kwam hij in de greppel tot stilstand. Hij kon zelf uit de auto komen. De bestuurder is overgebracht naar het ziekenhuis en is ter observatie opgenomen.

Leeuwarden: woninginbreker op heterdaad aangehouden
Vrijdag omstreeks 03.00 uur heeft de politie een 39-jarige man uit Leeuwarden op heterdaad aangehouden na een woninginbraak. Er was ingebroken in een woning aan de Engelsestraat en daar was onder andere een laptop, een telefoon, kleingeld, drank en bescheiden gestolen. Getuigen zagen de verdachte vertrekken. Aan de hand van het signalement kon de verdachte op de Harlingerstraat worden aangehouden. Bij zijn aanhouding bleek hij de gestolen goederen nog bij zich te hebben. De verdachte is voor nader onderzoek in gesloten. De bewoner, een 34-jarige man, deed aangifte.

Appelscha: inbraak bedrijf
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een bedrijf aan de Vaart Noordzijde. Men kwam binnen door een deur te forceren. Binnen werd alles doorzocht. Een geldautomaat en een kassa werden opengebroken. Het is nog niet bekend wat er prezies weg is. De aangever, een 52-jarige man uit Appelscha, is in ieder geval een digitale camera en ongeveer 1000 euro kwijt.

Leeuwarden: aanhouding agressieve man met pepperspray
Vrijdag omstreeks 06.10 uur heeft de politie op de Grote Hoogstraat een 24-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. De man was met een vriendin in een politieauto gaan zitten op het mom ent dat de politiemensen met een andere klus bezig waren. De verdachte werd gesommeerd uit de politieauto te gaan en te vertrekken. Hij wilde niet meewerken en werd agressief. Daarop werd besloten de verdachte aan te houden voor het niet voldoen aan een vordering. De verdachte verzette zich daarbij hevig en uiteindelijk werd pepperspray gebruikt. Daarna staakte hij zijn verzet onmiddellijk. De aanhouding werd ook bemoeilijkt doordat diverse omstanders zich er mee bemoeiden en slechts met moeite op afstand gehouden konden worden. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Twijzelerheide: ruzie met vuurwapen
Vrijdag omstreeks 03.00 uur heeft een man enkele malen met een vuurwapen geschoten in een horecabedrijf aan de Bjirkewei. Hij had om nog niet duidelijke reden ruzie gehad in de zaak. Hij was weggegaan en was kort daarna terug gekomen met een handvuurwapen. Hij heeft hier enkele malen mee geschoten en is vervolgens met de auto vertrokken. Er waren geen gewonden. Door de politie is direct een zoektocht naar de schutter begonnen. Helaas heeft dat tot op dit moment nog niets opgeleverd. De politie heeft de zaak in onderzoek en verwacht de verdachte op zeer korte termijn ten kunnen aanhouden.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders zijn routinematig betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens plaats en tijd van de controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden): Vrijdag 03.30 uur, Kleine Kerkstraat Sneek, 29-jarige bestuurder van een bromfiets uit Sneek, -340 ug/l, 2 uren, de verdachte verzette zich hevig en is na het onderzoek ingesloten.
Vrijdag 02.15 uur, Iedyk Burdaard, 32-jarige man uit Wanswerd, 455 ug/l, 4 uren.
Donderdag 23.05 uur, Waagstraat Dokkum, 17-jarige bestuurder van een bromfiets uit Hantum, 475 ug/l, 4 uren, brom fiets was opgevoerd en technisch in orde.
Donderdag 19.45 uur, Rondweg-Noord Dokkum, 34-jarige man uit Niawier, 740 ug/l, 8 uren, rijbewijs ingevorderd.
Naast de rijverboden en de invordering wordt tegen de bestuurders proces-verbaal opgemaakt.