European Commission

IP/04/577

Brussel, 30 april 2004

De uitbreiding Wat zijn de gevolgen voor de handel?

Op 1 mei 2004 krijgt de Europese Unie er 10 nieuwe landen bij. Deze historische integratie behelst de vereniging van West- en Oost-Europa en een uitbreiding van de EU naar Zuid-Europa. Afgezien van deze symbolische verwezenlijkingen kan men zich evenwel afvragen welke voordelen er als gevolg van de uitbreiding voor de handel zullen zijn. Geef uw mening of stel vragen aan commissarissen Pascal Lamy en Danuta Hübner, en neem kennis van het standpunt van anderen op ons online forum.

Op 1 mei 2004 begroet de Europese Unie (EU) 10 nieuwe landen: Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, de Tsjechische Republiek, Slowakije en Slovenië. Met bijna een half miljard inwoners, die een vijfde van de inkomsten van de wereldhandel uitmaken, wordt de EU het belangrijkste handelsblok van de wereld. Vanaf 1 mei is de EU ook de grootste vrijhandelszone ter wereld, groter dan de VS, Canada en Mexico samen. Een markt die openstaat voor de rest van de wereld: door de toetreding van de 10 landen tot de Douane-unie van de EU, daalt de bescherming aan de grenzen in totaal van 9 naar 4 %.

Wat zijn de gevolgen hiervan voor de burgers van de 15 "oude" lidstaten, de burgers van de 10 "nieuwe" lidstaten, maar ook voor de mensen in de derde landen? Zullen er bedrijven naar de nieuwe lidstaten verhuizen? Zal de EU-handel in plaats van op derde landen in de toekomst meer op de nieuwe leden gericht zijn? Hoe ziet het beleid van de EU er uit tegenover haar "nieuwe" buurlanden? Zal de EU haar standpunten wijzigen in de internationale handelsbesprekingen?

Geef uw mening, neem deel aan discussies met anderen of stel vragen aan Danuta Hübner en Pascal Lamy op ons online forum:

Wanneer: van 29 april tot en met 28 mei 2004

Waar:

http://trade-info.cec.eu.int/forum_enlarg/index.htm

Zie voor meer informatie over handel en uitbreiding:

http://europa.eu.int/comm/trade/issues/enlargement_en.htm

Zie voor meer informatie over de gevolgen van de uitbreiding voor de handel:

http://europa.eu.int/comm/trade/issues/bilateral/regions/candidates/ff 040204_en.htm

Zie voor een sectorieel overzicht:

http://europa.eu.int/comm/trade/issues/bilateral/regions/candidates/se ct_ovw.htm