Vlaamse overheid

Vandaag verkreeg Vlaams minister van Sport, Marino KEULEN van de Vlaamse regering de goedkeuring voor zijn plan tot verlaging van de leeftijdsgrenzen in het Motorcrossen.

Het nieuwe besluit betreffende de voorwaarden voor deelneming aan motorcrosswedstrijden en -proeven regelt de deelnemingsvoorwaarden voor diverse leeftijds- categorieën jonger dan vijftien jaar. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen motorcrosswedstrijden en motorcrossproeven. Bij proeven, leeftijdscategorie van 10 tot en met 11 jaar, worden bijkomend activiteiten voorzien zonder enig competitief karakter.

Daarnaast wordt er ook een kader ontwikkeld voor de opleiding in motorcross (deskundigheid opleider, erkende opleidingsinstantie en wedstrijdinstantie). De controle op de naleving van de nieuwe regelgeving wordt verdeeld tussen het Bloso (opleiding en organisatie wedstrijden) en het team medisch verantwoord sporten
(leeftijdscontroles) van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

De aanpassing van de leeftijdsgrenzen is een oud verzoek van de twee erkende motorcrossfederaties in Vlaanderen, de FAM en de VMBB. De vandaag geldende leeftijdsgrenzen zijn niet meer aangepast aan de bestaande internationale reglementen die reeds langer motorcrosscompetities voor jongeren voorzien. Ook in de Franse gemeenschap zal wellicht een gelijkaardige regeling als in Vlaanderen komen.

Met dit besluit wordt enerzijds de leeftijd voor deelneming aan proeven en wedstrijden verlaagd en worden anderzijds garanties ingebouwd voor de opleiding en begeleiding van de jongeren. De beide erkende federaties zouden op korte termijn gaan samenwerken inzake het jeugdbeleid en maakten begin deze week nog de intentie bekend om eind dit jaar te fusioneren.

Inhoud van het besluit van Vlaams minister Marino Keulen:


- Verlaging leeftijd voor wedstrijden naar 12 jaar (voordien 15 jaar)

Volledig nieuw zijn volgende punten, voordien was hiervoor niks voorzien:


- Leeftijd voor opleiding en proeven vanaf 10 jaar;
- Jaarlijkse opleiding noodzakelijk door erkende opleiders (Bloso erkend): piloot ontvangt jaarlijks opleidingsattest dat wordt opgetekend in de jongerensportpas (na de discipline wielrennen is dit de tweede sporttak die de jongerensportpas zal gebruiken) Maximaal aantal proeven (15) en wedstrijden (20) per jaar bepaald;

- Enkel erkende wedstrijdinstanties mogen nog organiseren (veiligheidsbepalingen zijn cruciaal : kledij, technische vereisten omloop, medische hulp ter plaatse, voldoen aan medisch onderzoek);

- Jaarlijks medisch geschiktheidsattest noodzakelijk
- Verplichte verzekering volgens de normen van Bloso
- Verplichte rustperiode na ongeval

Na het advies van de Raad van State kan het besluit volgende maand definitief goedgekeurd worden en gaat het in werking op 1 oktober 2004 (ter voorbereiding van het nieuwe seizoen in 2005).

persinfo: Sofie Bockaert, woordvoerster van minister Keulen - tel. 02 553 28 43
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---