Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Wetenschappen en Technologische Innovatie, Dirk VAN MECHELEN, heeft de Vlaamse regering haar goedkeuring gegeven om de ondersteuning van het Vlaams UNESCO-Trustfonds te verlengen gedurende de periode 2004-2008 met 3,5 miljoen euro. Dit fonds ondersteunt de activiteiten van UNESCO op wetenschappelijk gebied.

Het Vlaams UNESCO-Trustfonds werd in 1998 opgericht in het kader van een samenwerkingsakkoord tussen UNESCO en de Vlaamse regering. Dit initiatief heeft als voornaamste doelstelling de wetenschappelijke en technologische capaciteitsopbouw van landen in ontwikkeling maximaal te ondersteunen. Daarbij wordt voortgebouwd op de aanbevelingen van Agenda 21, die werden geformuleerd naar aanleiding van de Wereldtop voor Duurzame Ontwikkeling. Agenda 21 pleit voor een sterke rol van wetenschap en technologische innovatie ter ondersteuning van duurzame ontwikkeling.

Vlaanderen en UNESCO, de multilaterale organisatie voor Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Communicatie van de Verenigde Naties, hebben de laatste vijf jaar een intensieve samenwerking uitgebouwd. Met de oprichting van het Vlaams UNESCO-Trustfonds heeft Vlaanderen de intentie betuigd om op actieve wijze samen te werken met UNESCO. De activiteiten die vanuit dit fonds gefinancierd worden, hebben betrekking op het sub-programma "Sciences, environment and socio-economic development", een onderdeel van het programma van UNESCO.

In de periode 1999-2003 werden vooral wetenschappelijke projecten gefinancierd die vallen binnen de actieradius van het International Hydrological Programme (IHP) en de Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC). De keuze om deze programma's te ondersteunen is gebaseerd op het globale karakter van deze problematiek en de aanwezigheid van uitgebreide expertise van Vlaanderen in deze domeinen. Met deze activiteiten kan door de Vlaamse inbreng een belangrijke toegevoegde waarde gerealiseerd worden.

De werking van het Trustfonds wordt als zeer positief geëvalueerd. Vlaanderen heeft door een actieve rol te spelen binnen UNESCO, toegang verkregen tot een belangrijk internationaal netwerk. Daarnaast draagt het fonds bij tot het uitdragen van Vlaamse expertise naar landen in ontwikkeling en het vergroten van de uitstraling van Vlaanderen in de activiteiten van multilaterale organisaties. Bovendien kan het overbrengen van kennis en technologie in een internationaal kader ook de kanalen initiëren waarlangs Vlaamse
samenwerkingsverbanden kunnen groeien en dit zowel op wetenschappelijk, technologisch als socio-economisch vlak.

Door deze gerichte samenwerking op wetenschappelijk gebied versterkt Vlaanderen zijn internationale uitstraling.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---