Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Marleen VANDERPOORTEN keurde de Vlaamse regering het besluit goed betreffende de volledige ter beschikkingstelling (TBS) wegens persoonlijke aangelegenheden voorafgaand aan het rustpensioen.

Dit besluit verlengt de overgangsmaatregelen die gelden voor de TBS-58+ in het onderwijs. Door dit besluit weten alle personeelsleden uit het Vlaamse onderwijs die voor 31 augustus van dit jaar 50 jaar worden welke regeling er is voor hun einde van hun loopbaan. Tot nu toe bestond er een overgangsregeling voor iedereen (behalve personeel van het kleuteronderwijs) die tussen 1 september 1947 en 31 augustus 1952 geboren is. Voor deze groep was de uitstapleeftijd ook 58 geworden, maar zij konden gebruik maken van een bonus en zo toch nog vroeger dan 58 uitstappen. Die bonus wordt berekend op basis van de geldelijke anciënniteit. Voor het kleuteronderwijs is de leeftijd van de TBS op 56 gebracht en kan de bonus ook ingezet worden (vroeger uitstappen dan 55 jaar kan niet). Voor iedereen die 50 jaar wordt na 31 augustus 2004 starten in de tweede helft van dit jaar gesprekken op die tot een sluitende regeling voor hun eindeloopbaan moeten leiden.

De erkende vakorganisaties gaan akkoord met de verlenging van deze overgangsmaatregelen en de verdere afspraken om tot een definitieve regeling te komen in de tweede helft van 2004. Tevens is met de vakorganisaties afgesproken dat de werkgroepen, die de CAO VII moeten voorbereiden, opgestart worden maar dat er voor de verkiezingen geen nieuwe CAO afgesloten wordt. Hiermee geven de Vlaamse regering en de vakorganisaties de ruimte aan de volgende Vlaamse regering om tot een akkoord te komen.

De regeling voor de verlenging van de
overgangsmaatregelen geldt niet voor de hogescholen. Hierover moeten gesprekken plaatsvinden binnen het Vlaamse Overlegcomité tussen de overheid, de hogeschoolbesturen en vakbonden.

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---