Vlaamse overheid

Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Marleen VANDERPOORTEN keurde de Vlaamse regering een besluit principieel goed, dat de vorm van de diploma's en de inhoud van het bijbehorend diploma- supplement, uitgereikt door de instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen, vaststelt.

In de toekomst zullen studenten een bachelor- of masterdiploma ontvangen dat is aangepast aan de nieuwe hogeronderwijsstructuur. Bij een diploma zal ook een diplomasupplement horen. Studenten kunnen dit zelfs in het Engels krijgen.

Onze oude diploma's (graduaat, licentiaat,.) houden nog geen rekening met het Bolognaproces en de hervormingen die minister Vanderpoorten in het hoger onderwijs heeft doorgevoerd. Daar komt nu verandering in. In de toekomst zal een diploma informatie vermelden zoals de studieomvang van de opleiding uitgedrukt in studiepunten en het besluit tot accreditatie, tijdelijke erkenning of erkenning als nieuwe opleiding.

Daarnaast zullen studenten automatisch en kosteloos een zogenaamd diplomasupplement ontvangen. Met dit diplomasupplement wordt de transparantie en de duidelijkheid omtrent de Vlaamse hogeronderwijsdiploma's verhoogd. Het invoeren van het diplomasupplement is trouwens een van de doelstellingen van de Bolognaverklaring uit 1999.

Het diplomasupplement is gebaseerd op het model dat door de Europese Commissie, de Raad van Europa en UNESCO is ontwikkeld. Het verschaft onafhankelijke gegevens ter verbetering van de internationale transparantie en erkenning van onze Vlaamse diploma's. Zo kunnen Vlaamse afgestudeerden hun diploma gemakkelijker in het buitenland gebruiken voor academische en beroepsdoeleinden.

Het diplomasupplement beschrijft de aard (benaming, studiegebied, instelling,.) het niveau (hoger professioneel onderwijs, academisch onderwijs,.), de context (voltijds/deeltijds,.), de inhoud (vakken, stages, scripties, examencijfers,.) en de status (mogelijke vervolgopleidingen, de titel die mag gevoerd worden) van de studie. Het vermeldt ook aanvullende informatie zoals de website van het
Hogeronderwijsregister, het contactadres en de website van de universiteit of hogeschool en geeft een beschrijving en een diagram van het Vlaams hogeronderwijssysteem.

Belangrijk is ook dat elke student de universiteit of de hogeschool mag vragen het diploma en het bijhorende diplomasupplement in het Engels te ontvangen. Deze dienst is gratis en éénmalig.

Bovendien mogen de hogeronderwijsinstellingen de oude diploma's (graduaat, licentiaat,.) die de komende jaren nog worden uitgereikt, uitreiken volgens dezelfde vormgeving zoals die zal gelden voor de bachelor- en masterdiploma's.

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---