Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Datum: 30 april 2003

MINBZ: EU spreekt zich uit over vredesproces Burundi

Op verzoek van Nederland heeft de Europese Unie een verklaring aangenomen over het vredesproces in Burundi. Daarin verwelkomt de EU de verklaring van de rebellenbeweging FNL om onmiddellijk de vijandelijkheden richting de regeringstroepen te staken en met de regering te onderhandelen over een staakt-het-vuren. Tegelijkertijd roept de EU vanwege hernieuwde gevechten in Burima de betrokken partijen op om zich ook in de praktijk duidelijk te committeren aan het vredesproces.

Nederland is in het kader van haar regionaal beleid in de Grote Meren nauw betrokken bij het vredesonderhandelingen in Burundi. Voor het bereiken van vrede in het land is het commitment van zowel de regering als de laatste rebellenbeweging Palipehutu FNL nodig. Door intensief overleg met zowel de President als
vertegenwoordigers van de rebellenbeweging en door diverse bezoeken op ministerieel niveau aan de regio heeft Nederland een vertrouwensbasis opgebouwd. In januari 2004 maakte Nederland op verzoek van de strijdende partijen vredesbesprekingen in ons land mogelijk.

EU verklaring:

De Europese Unie neemt met instemming kennis van het PALIPEHUTU-FNL-congres, dat van 18 tot en met 21 april 2004 plaatsvond te Kigoma, Tanzania, als een hoopgevend signaal op weg naar een allesomvattende vrede in Burundi, en verwelkomt in het bijzonder de verklaring van het FNL 'onmiddellijk alle vijandelijkheden tegen de regeringstroepen te staken' en zijn vaste voornemen met de overgangsregering te onderhandelen over een staakt-het-vuren.

De EU betreurt echter het hervatten van de gevechten in Burima, in de provincie Bujumbura Rurale. Voor een daadwerkelijk staakt-het-vuren is het commitment van alle betrokken partijen een vereiste. De EU verzoekt de regeringstroepen en het FNL met klem alle aanvallen te staken, zich duidelijk uit te spreken voor een staakt-het-vuren en onverwijld de daarvoor benodigde voorwaarden uit te werken met het oog op de onmiddellijke ingang ervan. De Europese Unie roept daarnaast het FNL opnieuw op de militaire optie af te zweren en zich volledig achter het vredesproces te scharen. Er is geen alternatief voor onderhandelingen. De EU spreekt de hoop uit dat de partijen zich vastbesloten tonen een einde te maken aan het leed van de bevolking van Burundi. De EU bevestigt opnieuw alles in het werk te willen stellen om te helpen de weg vrij te maken voor een vreedzame oplossing van het conflict in Burundi.