Nieuw-Vlaamse Alliantie


Concrete beleidstappen naar een Vlaams kennisland (30/04/04)

Met onze hersenen als enige grondstof, moet Vlaanderen haar internationale concurrentiepositie vrijwaren door bij de wereldtop te horen inzake onderzoek en ontwikkeling. Vlaanderen moet hét kennisland van Europa worden.
Vandaag scoren we echter nog zeer zwak als kenniseconomie. De World Knowledge Competiveness Index 2003 rangschikte Vlaanderen op de 101ste plaats op 125 in de wereld.
De Vlaamse regering beperkt zich tot beate bewondering voor de Amerikaanse socioloog Richard Florida. Maar talent en technologie trek je niet aan zonder een gunstig investeringsklimaat. En dus zeker niet met de, op uitzondering van de Scandinavische landen, hoogste belastingdruk ter wereld (Oeso-rapoort 2003), de hoogste loonlasten van Europa (studie AGN-netwerk 2004) en een administratief kluwen.

N-VA-voorzitter Geert Bourgeois en toekomstig Vlaams parlementslid Lieve Vanhoutte die Werk, Ondernemen en Innoveren in het Vlaams parlement op de voet zal volgen - stellen concrete beleidstappen voor op weg naar een Vlaamse kenniseconomie.

Het Finse voorbeeld staat hiervoor model. Zo kiest de N-VA voor een nauwere samenwerking tussen de overheid, de universitaire wereld en de bedrijven. Dit bevordert de verankering van de kenniscentra: als kennis ingebed wordt in een cluster van ondernemingen, universiteiten en overheidsinstanties veranker je ze in de economische activiteit in een regio.

Concrete beleidstappen:


· De middelen voor het totale budget inzake wetenschaps- en innovatiebeleid moeten in de volgende regeerperiode stijgen met 20 %, tot een bedrag van 3.050 miljoen euro.


· De kernbevoegdheden inzake innovatie, economie en wetenschapsbeleid moeten samengebracht worden bij één Vlaamse minister. Naar het Franse voorbeeld van minister Sarkozy, wil de N-VA een Vlaamse superminister voor Werk, Ondernemen en Innoveren.


· Een intensieve samenwerking tussen overheid, universiteiten en hogescholen en de bedrijfswereld. Allen hebben ze baat bij een nauwe samenwerking inzake O&O. Financieel aantrekkelijk voor de universiteiten en hogescholen en nuttig voor hun praktijkexpertise. De bedrijven komen dan weer snel op de hoogte van nieuwe onderzoeksresultaten die dus ook sneller toegepast kunnen worden en dus een concurrentievoordeel opleveren. Dat bedrijven ook baat hebben bij onderlinge samenwerking bewijzen projecten als Silicon Valley. De kennisconcentratie en onderlinge concurrentie stimuleren innovatie.


· De Vlaamse overheid moet ervoor kiezen om enkele regionale clusters van bedrijven, universiteiten en hogescholen te ontwikkelen begeleid door een Wetenschaps- en Technologieraad naar Fins model.


· Alle schakels in het innovatietraject moeten ondersteund worden, van het idee tot het marktrijpe product. Momenteel kan een onderneming enkel steun krijgen tot de fase van de prototypeontwikkeling.


· Een horizontale én verticale aansturing van Onderzoek & Ontwikeling: dus zowel gericht op projecten (horizontaal) als op een sector- of technologiespecifieke aanpak. Verticaal sturen impliceert dat er keuzes moeten gemaakt worden. Enkele suggesties: gezondheidszorg, micro-electronica, e-learning, spraak- en taaltechnologie, milieutechnologie en logistiek en distributie.


· Een klantgerichte aanpak van het innovatiebeleid: de Vlaamse overheid moet de potentiële buitenlandse investeerders individueel overtuigen van de voordelen van investeren in Vlaanderen.


· Een homogeen pakket aan ondersteuningselementen: subsidies en fiscale stimuli (aanwerven van onderzoekers in bedrijven fiscaal aanmoedigen, een verhoogde investeringsaftrek voor O&O-uitgaven).


· Een O & O-beleid op maat van de KMO. 91 % van de ondernemingen zijn KMOs. Maar slechts driekwart van het O&O-personeel werkt in grote ondernemingen, terwijl die slechts 57 % van de tewerkstelling genereren. Slechts 13 % van de steun aan projecten wordt toegekend aan KMOs.

Het voledige dossier kenniseconomie vindt u op
www.n-va.be/kenniseconomie

Auteur:
Lieve Vanhoutte, partijraadslid, kandidaat West-Vlaamse lijst, Geert Bourgeois, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be