Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Tewerkstelling van werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten

Voorstelling
Overgangsperiode
Werknemers in loondienst
Regelgevende teksten
Bijkomende inlichtingen

Voorstelling

Sinds 1 mei 2004 telt de Europese Unie tien nieuwe lidstaten (Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Republiek Tsjechië, Slovenië, Slowakije).

Binnen de Unie geldt de vrijheid van verkeer van werknemers als een fundamenteel principe. In het licht van de recente uitbreidingen hebben de toetredingsverdragen met de nieuwe lidstaten echter voorzien in een overgangsperiode die voorafgaat aan de inwerkingtreding van het vrij verkeer van werknemers.

Overgangsperiode

Sinds 1 mei 2004 vallen bepaalde categorieën van werknemers onder het principe van vrij verkeer. Voor de werknemers in loondienst geldt gedurende de overgangsperiode nog steeds de wetgeving inzake buitenlandse werknemers.

De duur van de overgangsperiode kan worden onderverdeeld in een eerste periode van twee jaar die ingaat vanaf de toetreding op 1 mei 2004. Deze periode omvat de onsamendrukbare termijn waarbij in België de overgangsperiode geldt voor de werknemers in loondienst die afkomstig zijn uit de nieuwe toetredingslanden. Na afloop van die periode wordt een balans op nationaal niveau opgemaakt en kan beslist worden om over te gaan tot een mogelijke verlenging van drie jaar waarvan kennis wordt gegeven aan de Europese Commissie.

Werknemers in loondienst

Met het oog op tewerkstelling in België moeten de werknemers in loondienst uit de nieuwe lidstaten net als de buitenlandse werknemers over een geldige arbeidskaart beschikken. De Belgische werkgevers zijn verplicht een arbeidsvergunning en een arbeidskaart aan te vragen indien ze een werknemer uit een van de nieuwe lidstaten willen aanwerven. Op basis van die arbeidsvergunning kan de werknemer een visum aanvragen.

Alleen voor de gedetacheerde werknemers uit de nieuwe lidstaten geldt volledige vrijheid van verkeer; de verplichting betreffende de arbeidskaart is op hen dus niet van toepassing.

Regelgevende teksten

* Wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers (Belgisch Staatsblad van 21 mei 1999);
* Koninklijk besluit van 9 juni 1999 houdende de uitvoering van de wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers (Belgisch Staatsblad van 26 juni 1999);
* Koninklijk besluit van 12 april 2004 tot wijziging, naar aanleiding van de toetreding van de nieuwe lidstaten tot de Europese Unie, van het koninklijk besluit van 9 juni 1999 houdende de uitvoering van de wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers (Belgisch Staatsblad van 21 april 2004).

Bijkomende inlichtingen

* Betreffende de toegangsvoorwaarden en de visumplicht voor buitenlanders:

+ het plaatselijk gemeentebestuur;

+ de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Karmelietenstraat 15 te 1000 Brussel
Tel.: 02 501 81 11, fax: 02 501 38 38
Website: http://www.diplobel.fgov.be en http://eurovisa.info
* Betreffende de arbeidskaart en de arbeidsvergunning: het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, het Ministerie van het Waals Gewest, het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, of het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap, naargelang van het gewest waarin u wil werken.