Radio Nederland Wereldomroep

13 april 2004
Gepubliceerd op

Koninginnedag onder de palmbomen: WereldKIDS Vrijmarkt op Aruba

Op 30 april 2004 organiseert WereldKIDS, de kidswebsite van de Wereldomroep, samen met Basisschool de Schakel op Aruba de tweede WereldKIDS Koninginnedag-vrijmarkt. Op die dag zullen de leerlingen van deze Nederlandse school hun oude of zelfgemaakte spulletjes verkopen op het schoolplein. Ook zal een aantal kinderen optredens verzorgen. Iedereen is van harte welkom om vanaf 9.30 uur op de WereldKIDS Vrijmarkt rond te struinen. Rond 11.30 uur is de vrijmarkt afgelopen.

Koninginnedag wordt door Nederlandse gemeenschappen over de hele wereld gevierd. Naast Sinterklaas is dit een van de feesten waarbij Nederlanders zich zeer bewust zijn van hun Nederlanderschap. De Wereldomroep sluit hierop aan door onder meer jaarlijks een vrijmarkt voor kinderen van Nederlanders in den vreemde te organiseren.

WereldKIDS heeft dit keer gekozen voor Aruba, omdat het dit jaar 50 jaar geleden is dat het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden tot stand kwam. De Wereldomroep besteedt in haar programmering extra aandacht hieraan. De eerste WereldKIDS Vrijmarkt vond plaats in Auckland (Nieuw-Zeeland) in 2003.

Nederlandse kinderen kunnen tijdens het tv-programma Mirakel van de EO op 30 april en 3 mei op Z@ppelin de WereldKIDS Vrijmarkt op de voet volgen. BVN-TV, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland, zendt de uitzending van Mirakel van 3 mei zo goed als wereldwijd uit op 4 mei om 16.34 uur. Meer informatie staat op www.bvn.tv.

WereldKIDS is de website voor en door Nederlandstalige kinderen, tussen de 9 en 13 jaar, die niet in Nederland wonen. Op ongedwongen wijze komen kinderen via WereldKIDS in contact met de Nederlandse taal en cultuur. De website biedt nieuws over bijvoorbeeld kinderboeken, muziek, trends, cultuur en maatschappij. Kinderen schrijven ook zelf verhalen op de site. Daarnaast kunnen kinderen online oproepen plaatsen, e-mailen en chatten.

De Wereldomroep is de internationale publieke omroep van Nederland. Via radio, televisie (BVN-TV) en internet biedt de Wereldomroep nieuws, informatie en cultuur in het Nederlands, Engels, Spaans, Indonesisch, Portugees, Frans en Papiaments aan miljoenen mensen over de hele wereld. Bovendien promoot de Wereldomroep muziek van Nederlandse bodem in het buitenland. RNTC verzorgt trainingen en adviseert media-organisaties in ontwikkelingslanden. Meer informatie over de Wereldomroep staat op www.wereldomroep.nl.