Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


----------
Malone geeft visitekaartje af in Emmeloord

De Amerikaan Jordan Malone heeft donderdagavond in Emmeloord de tweede etappe van de landelijke Univé World on Wheelscompetitie gewonnen. In de massasprint werd Malones landgenoot Josh Wood tweede, Ingmar Berga uit Hoogeveen derde. Daarmee hebben de Amerikanen de eerste tik uitgedeeld aan Arjan Smit (Nefit), die als vierde eindigde, weliswaar met miniem verschil. Smit voert na twee wedstrijden wel het klassement aan, nadat hij in de eerste wedstrijd in Brakel eveneens vierde werd.

Malone (20) en Wood (21) staan respectievelijk tiende en elfde in het klassement, omdat ze in de eerste wedstrijd niet in goeden doen waren. De jetlag speelde hen nog parten na een World Cupwedstrijd in Seoel, Zuid-Korea. Ze voelden de druk van de favorietenrol, want hun naam was hen al vooruit gesneld. Malone won vier wereldtitels op het laatste WK in Venezuela, als junior verzamelde hij er acht. Wood haalde op het WK ook een gouden medaille met de aflossingsploeg. "Het is geweldig om hier wedstrijden te rijden," aldus Wood. "Er zijn veel meer snelle rijders en veel meer toeschouwers dan in de Verenigde Staten. Er wordt continu aangevallen en het tempo ligt voortdurend hoog." Malone: "In Amerika zijn alleen de sprints hard. Tussentijds gebeurt er niet veel en zitten de rijders naar elkaar te kijken." Het tweetal gaat eind mei naar de VS om selectiewedstrijden voor het WK te rijden, daarna keren ze terug in Nederland. Arjan Smit, de vijfvoudig Nederlands kampioen, zegt nog niet onder druk te staan na twee nederlagen. "Het is pas april, ik ben nog lang niet in vorm." Een paar duizend toeschouwers omzoomden het parcours in Emmeloord, waar de skeelerwedstrijd deel uitmaakte van de festiviteiten in de 'Nacht van Oranje'. In de sfeervolle ambiance zag het publiek de ene aanval na de andere. Met vijf minuten en vijf ronden te gaan was er een ontsnapping van Ingmar Berga, Klaas Slager, Kenny Pierloot en Arjan Mombarg, die geen stand hield. In de finale demarreerden de Belg Sander Armée, winnaar van de eerste Univé-wedstrijd, en Aernout Snoek uit Groningen. Drie ronden lang joeg het duo voor het peloton uit, terwijl de Belg Glenn Focke probeerde aansluiting te vinden. Bij het ingaan van de laatste ronde waren ze teruggepakt onder leiding van Willem Hut (Mogema) en Henry Koers (Univé/Mogema). Actief voorin waren onder meer ook Klaas Slager uit Staphorst, Bob de Vries uit Haule en Wim Bos uit Oosterwolde. Het parcours vroeg veel behendigheid met scherpe bochten, een versmalling en enkele vluchtheuvels.

B-rijders
Karlo Timmerman uit Staphorst won bij de B-rijders. De wedstrijd draaide uit op een massasprint, die Timmerman ogenschijnlijk gemakkelijk naar zijn hand zette. Jarno van Wingerden uit Zwijndrecht eindigde als tweede, Michel Mulder uit Zwolle als derde. Mulders tweelingbroer Ronald, winnaar van de eerste wegwedstrijd in Brakel, verloor in de finale een voorwiel en eindigde anoniem. "Ik train veel op de piste in Heerde en daar heb ik op een parcours als dit profijt van," verklaarde winnaar Timmerman zijn vaardigheid in de pelotonsprint. Of hij de hele zomer voorin het klassement kan blijven weet de 18-jarige Staphorster niet: "Het Europees kampioenschap is mijn voornaamste doel. Misschien kan ik in de voorbereiding niet alle B-wedstrijden rijden." De nummer twee, Van Wingerden, moet het normaliter meer hebben van lange, rechte stukken dan van krappe behendigheidsrondjes, maar hij mengde zich in Emmeloord met succes in het sprintgeweld. Hij won ook een premiesprint. Ook Van Wingerden kan niet beloven dat hij later in het seizoen nog hoog in het klassement staat: "Ik hoop in juli voor de tweede keer vader te worden." Tussen de mannen weerde zich een groepje vrouwen uit de dames-1-categorie. Elma de Vries uit Haule was van hen de beste met de twaalfde plaats. Ze versloeg daarmee de Belgische kampioene Britta Vantournhout, die 23e werd, net voor Nienke Stenekes uit Damwoude (24e). Ook Janneke Hut uit Haule en Mariska Huisman uit Andijk finishten in het peloton.

Karin Verhoef, SBN


----------
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.


----------
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl


----------


----------
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl