Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak van minister-president Balkenende ter gelegenheid van Koninginnedag, 30

april 2004, lange versie (opname 29 april)

Vandaag precies 24 jaar geleden vond in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de inhuldiging plaats van Koningin Beatrix.

In de toespraak die zij toen hield, richtte zij zich ook tot haar moeder.

Zij deed dat zo.

"Lieve moeder, vandaag is uw geboortedag. Uit diepe dankbaarheid voor alles wat wij van u ontvangen, zal deze dag ­ ook in de toekomst ­ verbonden blijven met uw wijsheid, uw medeleven, uw moederliefde. Want deze dag zal blijven: Koninginnedag!"

Met die woorden kreeg deze dag - 30 april - ook het karakter van een eerbetoon aan Koningin Juliana.

Nu ­ zes weken na haar overlijden - beseffen we opnieuw hoeveel recht dit eerbetoon doet aan onze gevoelens.

We blijven dan ook Koninginnedag vieren op deze dag.

Koninginnedag is een feestdag voor ons allemaal samen. Een dag om plezier te hebben met familie, vrienden en buurtgenoten. Een dag ook waarop we mogen beseffen dat we leven in een mooi land.

Nederland is een welvarend land. Een democratie. Een land van vrijheid en veelkleurigheid. Koninginnedag herinnert ons daar aan, als feest van ontmoeting.

De Koningin en een groot aantal andere leden van het Koninklijk Huis, vieren vandaag Koninginnedag mee in Warffum en in Groningen.

Onder hen is ook de heer Pieter van Vollenhoven. Hij viert vandaag zijn 65ste verjaardag.


---

De heer Van Vollenhoven zet zich al vele jaren in voor zaken die ons allemaal raken. Dankzij

hem is er binnen de overheid veel meer aandacht voor veiligheid gekomen. Hij spant zich persoonlijk in voor projecten op het gebied van natuur en monumenten. En hij is de initiatiefnemer van het Fonds Slachtofferhulp, dat elk jaar tienduizenden mensen bijstaat.

Ik wil de heer Van Vollenhoven daarvoor bedanken bij het bereiken van dit kroonjaar. En hem toewensen dat hij - samen met Prinses Margriet - nog lang in onze samenleving actief mag blijven in zo goed mogelijke gezondheid.

Hare Majesteit de Koningin begint vandaag aan haar 25ste regeringsjaar. Zij zal haar moeder op deze dag missen. Ook Prins Bernhard voelt het gemis. Met bewondering hebben we gezien hoe hij de afgelopen tijd ­ ondanks zijn gevorderde leeftijd ­ de kracht heeft gevonden om door te gaan.

Er waren voor de Koningin en haar familie gelukkig ook heel mooie momenten.

Het huwelijk van Prins Friso en Prinses Mabel vond vorige week plaats. En de Koningin kreeg er twee kleinkinderen bij: Amalia in december vorig jaar en Claus-Casimir vorige maand.

Zo mogen we op deze dag die geworteld is in onze traditie, ook met optimisme aan de toekomst denken. Een toekomst waarin het Koningshuis zijn samenbindende rol in onze samenleving zal blijven vervullen.

Het is bijzonder waardevol dat we vandaag ­ net als andere jaren ­ samen Koninginnedag vieren.

Ik wens u allen een feestelijke dag toe.
---