_________
| De Duurzaamsite / Nieuws 2004 |

Europese tour tegen kernenergie 24 april - 23 mei

Kernwapenlokatie Valduc "ontvangt" Tourkaravaan

Voor eerste maal actie aan de poort toegestaan

Dijon, 30 april 2004 - Vandaag 30 april heeft de tourkaravaan de eerste nucleair militair lokatie aangedaan van de "Tour de France pour sortir du nucleaire".
Ongeveer 40 km. van Dijon ligt bij Valduc een militair, nucleair onderzoekscentrum. Het is een van Frankrijks top-secret militaire lokaties. In Valduc worden zowel "oude" kernkoppen ontmanteld, als nieuwe ontwikkeld en gemaakt. Een tiental kilometers voor Valduc werd de karavaan door politie opgewacht. Onverwacht werd de karavaan tot bij de poort van de militaire basis toegelaten. Bij eerdere demonstraties/manifestaties tegen het franse nucleaire beleid bij Valduc werd men altijd op geruime afstand gehouden. Blijkbaar werd beseft door de autoriteiten dat er te veel journalistieke interesse voor dit project is en men niet om deze tour heen kon en heeft men gekozen om een ander beleid te voeren.

Terwijl Kumar uit India van de "Peoples Movement Against Nuclear" zijn bewogen verhaal hield over de nucleaire politieke situatie in India begaf zich een kleine delegatie onder leiding van de directeur naar buiten om de deelnemers te woord te staan. Met mooie praatjes probeerde de directeur de stellingen van de activisten te ontkrachten en stelde dat de franse kernwapens niet bedoeld zijn voor oorlog maar voor vrede. Dit werd door de deelnemers beantwoord met kreten van verontwaardiging en ongeloof.
verontwaardiging en ongeloof.
Gelukkig was "president Chirac" aanwezig om dit mooi weer verhaal op humoristiche wijze te ontkrachten (een van de deelnemers van de tour gekleed in krijtstreeppak, met masker van Chirac en een bos atoombommen). Ook stelde de tourdeelnemers dat kernwapens niet alleen immoreel zijn maar ook in strijd met het internationaal recht. Op 8 juli 1996 sprak het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag, dat het dreigen met, of het gebruik van kernwapens in het algemeen in strijd is met het internationaal humanitair recht. Ook stelde het hof dat op alle kernwapenstaten de verplichting rust om te komen tot onderhandelingen gericht op ontmanteling van hun nucleair arsenaal, aangezien kernwapens de ultieme bedreiging voor de mensheid zijn. Al snel vertrok de delegatie weer naar binnen in hun zwaar beveilige vesting.

De demonstratie werd afgesloten met een toespraak richting werknemers met megafoon voor de beveiligingscamera. Vervolgens werd de werknemers en de deelnemers aan de tour opgeroepen om een minuut stilte te houden voor alle slachtoffers van de nucleaire politiek. Gedurende een sirene werd een die-in gehouden. Hierbij werden de contouren met krijt achtergelaten zodat de werknemers bij vertrek aan de slachtoffers zouden worden herinnerd.

Later op de dag was er in Dijon een manifestatie en een demonstratieve tocht waaraan onder andere de locoburgemeester van Dijon, de heer Masson, deelnam. Zoals eerder in Kaysersberg op 25 april 2 burgemeesters met hun actie het doel van de tour ondersteunden met het abseilen van een kasteeltoren met een spandoek van 10 bij 15 meter met de tekst "Le nucleaire tue lávenir" (kernenergie doodt de toekomst).


---

Voor informatie over dit project:

Rob Boogert 00-33-6-33494659, bij geen gehoor Elise Leijten 06-51152499

En op www.sortirdunucleaire.org "Sortir du nucleaire" is de organisator van dit project in Frankrijk (een netwerk van meer dan 650 anti-nucleaire en milieuorganisaties).

_____