PERSBERICHT

Den Haag, 11 mei 2004

Regeling Collectieve Doelen Het Gebaar overtekend
Belangstelling vanuit Indische gemeenschap overweldigend

Stichting Het Gebaar sloot op 30 april, na vier maanden openstelling, de regeling Collectieve Doelen. Na een week van inventariseren blijkt dat de Indische gemeenschap voor een bedrag van ongeveer 75 miljoen euro aan aanvragen heeft ingediend. De ongeveer vierhonderd ontvangen aanvragen bevestigen niet alleen de vitaliteit van de Indische gemeenschap, maar geven tevens aan hoe juist het besluit was van de onderhandelaars ten tijde van de totstandkoming van Het Gebaar, om naast gelden voor individuele tegemoetkomingen ook te pleiten voor gelden voor projecten.

Jan Kees Wiebenga, voorzitter van Stichting Het Gebaar, spreekt van een overweldigende belangstelling voor de regeling. "Het is bijzonder om vast te kunnen stellen dat de doelstellingen van de regeling zo goed aansluiten bij de initiatieven en wensen van de Indische gemeenschap. Tegelijkertijd realiseren wij ons ook dat het totale uitkeringsbedrag niet toereikend is voor het honoreren van alle aanvragen."

Inclusief rente is ongeveer 16,5 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe projecten ten behoeve van de Indische gemeenschap. De ruime overtekening betekent een zware taak voor Stichting Het Gebaar. Het bestuur realiseert zich dat veel goede aanvragen zullen moeten worden afgewezen. Wiebenga: "We staan voor de moeilijke opdracht het geld dat de Nederlandse regering aan de Indische gemeenschap heeft gegeven op een goede manier te verdelen. We zullen aan de hand van het uitkeringsreglement keuzes moéten maken tussen goede en nog betere aanvragen."

Het bestuur besluit, op basis van de adviezen van de Raadkamer Projecten, vóór 20 augustus 2004 over het toekennen van de projectuitkeringen. Na de besluitvorming brengt het stichtingsbestuur naar buiten welke aanvragers voor welke projecten een financiële bijdrage krijgen.

De Collectieve Doelen zijn het tweede deel van Het Gebaar - een tegemoetkoming van de regering aan de Indische gemeenschap voor het beleid van voorgaande regeringen, dat kil, bureaucratisch en formalistisch is geweest. Behalve het collectieve deel bestemd voor projecten heeft de regering 350 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor individuele betalingen. Oorlogsgetroffenen uit het voormalige Nederlands-Indië konden tot en met 31 december 2002 een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor een eenmalige uitbetaling van 1.822 euro. In anderhalf jaar tijd heeft Stichting Het Gebaar aan zo'n 97.000 mensen Het Gebaar uitgekeerd.


_____________________________________

Noot voor de redactie (