Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

P E R S B E R I C H T

Dwingeloo, 12 mei 2004

ASTRONs instrument VISIR ziet first light op de Europese telescope in Chili.

Vrijdagnacht 30 april is het instrument VISIR voor het eerst gebruikt op de reuze telescoop in Chili en heeft daarmee officieel de status first light gekregen. In de afgelopen twee weken is het instrument verder in gebruik genomen en zijn de eerste resultaten verkregen.

Het instrument VISIR is gebouwd door een consortium bestaande uit het instituut ASTRON te Dwingeloo en het Franse instituut SAP nabij Parijs met medewerking van de Rijksuniversiteit Groningen voor één van de telescopen van de Europese organisatie ESO (het Europees Zuidelijk Observatorium) in Chili.
ASTRON heeft de spectrometer, het hart van het instrument, ontworpen, gebouwd, getest en geïnstalleerd. Met VISIR wordt de warmte straling van sterren en andere astronomische objecten geobserveerd. Met de spectrometer van VISIR wordt de golflengte van de straling nauwkeurig bepaald en daarmee kan onder andere worden beoordeeld uit wat voor materiaal de sterren bestaan.
ASTRON heeft vele jaren aan dit prestigieuze instrument gewerkt, wat nu het hoofdinstrument wordt van één van de vier reuze telescopen van ESO, Op het moment van first light waren een optisch deskundige van ASTRON en twee astronomen van de Rijksuniversiteit Groningen voor ASTRON in Chili aan het werk.

In Chili staat ook het instrument MIDI, waarvan het hart; de optiek en de mechanica, ontworpen en gebouwd is door ASTRON en dat sinds een half jaar in gebruik is. Over enkele weken gaat ook een door ASTRON ontworpen speciale camera naar Chili voor het instrument SINFONI.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ASTRON:
* Mark Bentum, 0521 595213 of bentum@astron.nl, 06-25018057
* Frederiek Westra van Holthe, 0521 595220 of holthe@astron.nl

Op de website van ASTRON ( www.astron.nl ) is beeldmateriaal beschikbaar.
Het internationale persbericht, samen uitgegeven met ESO, is beschikbaar op www.eso.org/outreach/press-rel/pr-2004/pr-13-04.html . Ook hier is beeldmateriaal beschikbaar.

---

Fotos:

Dr. J.W. Pel van de Rijks Universiteit Groningen bij VISIR in Parijs, voordat deze op transport gaat naar Chili. Dr. J.W. Pel is astronoom en de instrumentele wetenschapper van het instrument.

VISIR met al zn randapparatuur in de woestijn in CHILI
VISIR gedeeltelijk uitgepakt. VISIR uitgepakt in de testhal Laatste inspectie voor de montage aan de telescoop
De delen worden naar de telescoop UT3 gereden.
Het instrument VISIR wordt de dome van de telescoop binnen gereden.
VISIR onder aan de spiegel van de telescoop De vier telescopen van ESO op de berg in Chili