Gemeente Alkmaar


Koninginnedag: vrijmarkt in de Alkmaarse binnenstad

Op vrijdag 30 april wordt koninginnedag gevierd met ook dit jaar weer een grote vrijmarkt in de Alkmaarse binnenstad. Druk, maar gezellig. Dat kan alleen als iedereen zich houdt aan een paar regels, die vooral te maken hebben met openbare orde en veiligheid. Net als andere jaren is er een folder verschenen, waarin deze `spelregels' van de vrijmarkt staan. Een aantal belangrijke punten uit de folder:


- Op de vrijmarkt is het voor particulieren toegestaan oude spullen uit de schuur en van zolder te koop aan te bieden. Beroepshandel is niet toegestaan. Onder beroepshandel wordt ook verstaan restpartijen, de verkoop van blikjes frisdrank, zakjes chips, chocoladerepen en dergelijke.

* Voertuigen, caravans, aanhangwagens, tenten, kramen e.d. mogen van donderdag 29 april 21.00 uur tot vrijdag 30 april 24.00 uur niet binnen het Vrijmarktgebied worden geplaatst of verkocht.
* Autoverkeer is niet mogelijk. Ook bewoners met een parkeervergunning kunnen hun auto van donderdag 29 april 21.00 uur tot vrijdag 30 april 24.00 uur niet in het vrijmarktgebied neerzetten. Voor geparkeerde auto's geldt tijdens de vrijmarkt dezelfde wegsleepregeling als op marktterreinen (EUR 185,00). Vanaf donderdag 29 april om 18.00 uur zijn de buitenste palen van de flexibele afsluiting in de binnenstad omhoog.
* U kunt uw fiets gratis stallen in de fietsenstallingen aan de Ridderstraat, de Paardenmarkt en onder het Canadaplein (bereikbaar vanaf de Paternosterstraat).

* In verband met koopavond mag u uw plek in het vrijmarktgebied pas vanaf donderdag 29 april 21.00 uur innemen. Als u voortijdig plaats neemt, kan dat tot onze spijt zelfs leiden tot het in beslag nemen van uw spullen.

* Kruisingen moeten worden vrijgehouden, omdat in geval van nood doorgang voor de hulpverleners mogelijk moet blijven.
* Ingangen en nooduitgangen moeten vrij gehouden worden. Dit geldt vooral voor woningen en voor de winkels en horecagelegenheden die op 30 april geopend zijn.

* Voor het ten gehore brengen van versterkte muziek is een vergunning van de politie nodig. (Mallegatsplein, afdeling Bijzondere Wetten, telefoon (072) 549 70 07).
* Het verkopen van zelf bereide etenswaren door particulieren is niet toegestaan. Inlichtingen hierover bij de Inspectie W. & V. / Keuringsdienst van Waren, telefoon (020) 524 46 00.
* Verkopen mag tot vrijdag 30 april, 17.00 uur. Daarna begint de afdeling Afvalinzameling (ART) aan haar werkzaamheden.

De folder `Spelregels voor de Vrijmarkt' is onder andere verkrijgbaar bij het Stadskantoor (Mallegatsplein 10), Dienstencentrum Alkmaar-Noord (Laan van Straatsburg 2) en de Alkmaarse bibliotheken.

19 april 2004