KRO De Wandeling

Jos Brink geeft rondleiding door bruisend Amsterdam

KRO DE WANDELING, VRIJDAG 30 APRIL

AMSTERDAM, 20040426 -- In een bijzondere koninginnedaguitzending van KRO De Wandeling geeft Jos Brink een persoonlijke rondleiding door zijn woonplaats Amsterdam. Een wandeling langs cultuur en religie in de hoofdstad, waarbij zijn verbondenheid met de bezochte locaties in anekdotes naar voren komt.


In aflevering 34 van KRO De Wandeling laat presentatrice Hella van der Wijst zich inspireren door de verhalen achter de monumenten van Amsterdam: het kerkgebouw De Duif, het huis van Wim Sonneveld, theater Carré en het Begijnhof. "Ik ben een echte Mariafan, in mijn studeerkamer staan niet voor niets twee grote Mariabeelden. Ik ga regelmatig naar De Papegaai in de Kalverstraat om een kaarsje bij Maria op te steken", verklapt Jos Brink. Deze katholieke kerk is vanwege restauratie gesloten, daarom wijken Hella en Jos uit naar de Begijnhof. "Een wonderschone, stille plek midden in het drukke Amsterdam. Aan de ene kant de kapel om een kaarsje op te steken, en aan de andere kant de Engelse kerk, waar ik twee keer per jaar preek."
Tijdens de stadswandeling haalt de theaterman Brink herinneringen op aan zijn eerste optredens in Carré en aan zijn voorbeeld Wim Sonneveld. "Vanuit mijn studeerkamer zie ik in de verte zijn huis liggen. En als ik er langs kom zeg ik Wim altijd in mijn hoofd en mijn hart gedag."
En zijn band met de monarchie komt ter sprake. "Ik ben oranjegezind opgevoed. Op Koninginnedag steek ik de vlag uit, voordat ik naar Gelderland ga. Het is in Amsterdam op de grachten zo'n herrie dat ik de rust opzoek."

Deze uitzending komt tot stand in samenwerking met het Thijmgenootschap, een katholieke vereniging voor wetenschap en levensbeschouwing. Het Thijmgenootschap bestaat 100 jaar en organiseert in tien weekeinden verschillende stadswandelingen in Nederland en België, gecombineerd met lezingen, concerten, films en debatten.

KRO De Wandeling, vrijdag 30 april 16.30 uur
(HH. zondag 2 mei 09.30 uur)
Nederland 1

KRO De Wandeling.
Mensen die hun hart volgen.



KRO De Wandeling