Ingezonden persbericht

Koningin wijdt nieuwe Chinese leeuw in

Wushu & Kung Fu op Koninginnedag 2004

GRONINGEN, 20040429 -- Wushu vereniging Bao Trieu / Blijd is zeer vereerd dat hare majesteit de koningin op deze feestelijke dag hun gloednieuwe leeuw zal inwijden. Geheel volgens de traditie zal Bao Trieu / Blijd de leeuwendans opvoeren om voorspoed en geluk te vragen voor deze dag, voor de koninklijke familie en natuurlijk ook voor de stad Groningen. Bijzonder aan de in te wijden leeuw is de groene kleur: kleur van groei, van het voorjaar, en natuurlijk ook van de stad Groningen! De inwijdingsceremonie en de daarop volgende leeuwendans is in verband met het programma in tijd aangepast.


Geschenk
Uiteraard laat Bao Trieu / Blijd de koningin niet met lege handen vertrekken. Hare majesteit de koningin zal een zeer toepasselijk cadeau overhandigd krijgen: een replica van een Chinese leeuw die bedoeld is voor prinses
Amalia.
Op deze kleine leeuw staat de naam van prinses Amalia in het Chinees gecalligrafeerd, een naam die in het Chinees een prachtige betekenis heeft:
  "A"        "MA"         "LI" "A"
'Mooie'     'Agaat'     'Lief Meisje'

Chinese cultuur
Als uiting van haar verbondenheid met de Chinese cultuur heeft Bao Trieu / Blijd de volgende onderdelen toegevoegd aan het programma:
*Van 12:00 ­ 14:00 uur calligrafeert mevr. Jinnan Xu op een tafeltje naast het podium. Mevr. Xu heeft ook de karakters op het geschenk aan de koningin gecalligrafeerd.
*Van 12:15 ­ 12:30 uur speelt mevr. Bei Tang op de Sheng, een traditioneel Chinees muziekinstrument.
De Sheng is een mondorgel met 13 tot 36 bamboepijpen die
in een windkast steken. De klank van het instrument doet denken aan de roep van de phoenixvogel. De Sheng werd 3000 jaar geleden al voor het eerst beschreven in China, en is daar nog steeds een belangrijk instrument. In het westen is het instrument echter bijna niet bekend.

Andere gevechtskunst
Bao Trieu / Blijd heeft zich altijd hard gemaakt voor het contact met andere gevechtskunsten,bijv. door gastdocenten uit verschillende vechtsporten uit te nodigen voor het jaarlijkse BTB Trainingsweekend (dit jaar: 5 en 6 juni).
Als symbool hiervoor is het onderdeel 'Judo' aan het programma toegevoegd. Hierbij zal niemand minder dan olympisch judoka Dennis van der Geest aantreden.

Doelstelling
Met onze deelname aan Koninginnedag 2004 willen we laten zien wat een mooie, veelzijdige activiteit Wushu is, niet alleen als gevechtskunst/sport maar ook vanuit cultureel oogpunt.
Daarnaast willen we laten zien hoeveel verschillende mensen bij Bao Trieu / Blijd aan Wushu werken: verschillend in het niveau waarop ze Wushu beoefenen (amateur tot topsport-niveau), in fysieke mogelijkheden (onze jongeren met een beperking doen natuurlijk ook mee), in leeftijd, en in nationaliteit.
En natuurlijk willen we laten zien waarom we de Sportstimuleringsprijs 2003 van de gemeente Groningen hebben gewonnen!

Programma
Bao Trieu / Blijd zal tijdens het programma op de Vismarkt (Groningen)de verschillende kanten van Chinese gevechtskunst toelichten (tijden bij benadering):
Aanvang Onderdeel
10:00 All Style (semi-contact)Sparring
10:30 Boksen
11:00 Jongeren Met een Beperking*
11:15 Jeugd
11:45 Moderne Wushu
12:15 Traditionele Chinese Muziek
12:30 Leeuwendans*
13:00 Judo
13:30 Sanda
14:00 Traditionele Wushu: Hung Gar
14:30 Chinees Stokvechten
*Aparte flyer van aanwezig.