Gemeente Den Haag

april 2004
Japanse Tuin Geopend (28 april)

De Japanse tuin op het Landgoed Clingendael is vanaf vrijdag 30 april 2004 weer geopend voor publiek. De tuin is altijd een korte periode geopend, dit jaar tot medio juni, afhankelijk van de weersomstandigheden.
De Japanse tuin is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 20.00 uur en toegankelijk voor rolstoelgebruikers vanaf de ingang van het Sterrebos. De toegang is gratis.

Historie van de Japanse tuin
De Japanse tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguérite M. Baronesse van Brienen (1871 1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft de freule meerdere reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft een aantal lantaarns, een watervat, beeldjes, het paviljoen en de bruggetjes naar Nederland gehaald en enkele planten. De oorspronkelijke aanleg met de grillig gevormde vijver, het slingerende watertje en de kronkelende paden is vrijwel ongeschonden bewaard gebleven.

Onderhoud
De gemeente Den Haag heeft de tuin altijd met veel zorg onderhouden. De tuin is uniek en historisch van groot belang. In 2001 werd de tuin op de lijst van Rijksmonumenten geplaatst. Zo heeft de gemeente afgelopen winter het jaarlijkse groot onderhoud uitgevoerd aan de Japanse tuin.
Het erfgoed van freule Daisy is nu te zien voor de bezoekers van de Japanse tuin: een wonder van door de mens gecomponeerde natuur en een plaats van serene rust en louterende schoonheid.

Informatie
Meer informatie over de Japanse tuin en het landgoed Clingendael is ook te vinden op de gemeentelijke website www.denhaag.nl/clingendael.