Openbaar Ministerie

30 april 2004

Harde aanpak valse bommelders; vier jongens aangehouden voor achterlaten nepbom

Mensen die een valse bommelding doen zullen hard worden aangepakt door politie en Openbaar Ministerie. Valse bommeldingen brengen grote onrust te weeg in de samenleving en leiden tot hoge kosten. Dat kan niet worden getolereerd. Dat heeft het College van procureurs-generaal in een brief aan de hoofdofficieren van Justitie in het land laten weten.
Donderdagavond werd in Rhoon een viertal jongens, in de leeftijd van 15 tot 16 jaar oud, aangehouden. Zij worden verdacht een nepbom in de metro te hebben achtergelaten. De vier, één uit Spijkenisse en drie uit Hoogvliet, zijn in verzekering gesteld.
Omstreeks half zeven donderdag reed een metrostel ter hoogte van het station Rhoon. Getuigen in de metro zagen dat vier jongens een pakketje, waar draadjes uitstaken, achterlieten. Men vertrouwde dit niet en één passagier trok aan de noodrem. De metro stopte in het station Poortugaal. De bestuurder ging kijken en waarschuwde direct de politie.
Het metrostel werd ontruimd, alsmede het station Poortugaal en de EOC (Explosieve Opruimings Commando) onderwierp het pakketje aan een onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat het ging om een nepbom. Een getuige uit de metro zag korte tijd later in Poortugaal vier jongens die voldeden aan het signalement en alarmeerde de politie. Zij zijn aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Ze zijn inmiddels in verzekering gesteld. De recherche van het district Zuid stelt een onderzoek in naar de beweegredenen van het viertal. De overheidsdiensten zullen, naast het strafrechtelijk traject, een procedure starten om de (financiële)schade die is aangericht te verhalen op de verdachten.