CDA

28-01-04
Maria Martens: De vlag uit voor Europa

Maria Martens, Lid van het Europees Parlement voor het CDA roept in open brief gemeenten, provincies en Euregio's op de Europese vlag permanent uit te hangen vanaf 3 mei 2004, 09.00 uur.

Het jaar 2004 is een belangrijk Europees jaar. In mei wordt de Europese Unie uitgebreid met tien nieuwe landen, op 10 juni zijn in Nederland de Verkiezingen voor de leden van het Europees Parlement, vanaf juli is Nederland Voorzitter van de Europese Unie en -als het goed is- zal ook dit jaar nog een akkoord worden bereikt over de nieuwe Europese Grondwet.

Het belang en de betekenis van de Europese samenwerking is groot, maar voor veel mensen is Europa vooral ver weg.

Maria Martens: 'Ik zie het als europarlementariƫr als een grote uitdaging om het Europees bewustzijn in Nederland te stimuleren. Vlaggen hebben een grote symbolische zeggingskracht. Vandaar mijn oproep aan alle Gemeenten, Provincies en de Euregio's in Nederland om in 2004 de Europese vlag uit te hangen, bijvoorbeeld op het stadhuis, het provinciehuis, het Euregiokantoor en/of centrale plaatsen in de gemeenten, provincies en euregios.'

Het idee is om op een gelijke datum en gelijke tijd de vlag te hijsen. Rekening houdend met de bestel- en besluitvormingstermijnen lijkt een termijn van drie maanden voldoende ruimte voor de voorbereiding te geven. Vandaar de oproep om de Europese vlag in ieder geval vanaf de eerste werkdag na de toetreding van de nieuwe landen, dus maandag 3 mei a.s. 9.00 uur, permanent uit te hangen.

Maria Martens: 'De eerste reacties zijn enthousiast. Gezien het belang van de Europese zaak hoop ik van harte dat velen zich willen aansluiten bij het initiatief. In het buitenland is het Europees bewustzijn veel groter dan in Nederland. Daar zul je ook veel vaker een Europese vlag kunnen zien wapperen, op stadhuizen, hotels en zelfs in parlementen. In Nederland zelden. Ik hoop dat daar verandering in komt.'