GVB


Sector Algemeen Directeur Afdeling Concern Communicatie Postbus 2131 1000 CC Amsterdam Telefoon 020 ­ 460 59 72 Telefax 020 ­ 460 58 43 Persbericht E-mail: communicatie@gvb.nl www.gvb.nl 27 april 2004

Nieuwe routes voor tram 7, 10 en 14 vanaf maandag 3 mei.

Vanaf 3 mei rijdt tram 10 naar het Azartplein op het KNSM-eiland in het Oostelijk Havengebied. Daarmee krijgen duizenden Amsterdammers een directe tramverbinding tussen hun woongebied en één van de belangrijke centra van de stad: het Leidseplein. Maar ook met de Albert Cuyp, de Utrechtsestraat, de Westergasfabriek en metrostation Weesperplein.
Vanwege de nieuwe route van tram 10 wijzigen ook delen van de routes van tram 7 en 10. Ook starten op 3 mei de werkzaamheden aan de Zaagpoortbrug in Amsterdam West. Door deze werkzaamheden wijzigen de routes van tram 3, 10, bus 18 en nachtbus 353.

Tram 10 krijgt vanaf 3 mei een nieuwe route. De tram rijdt via de Sarphatistraat en de Czaar Peterstraat naar de Oostelijke eilanden. Onderweg bij de halte Rietlandpark, kruist tram 10 de nieuwe tram naar IJburg die aan het einde van dit jaar gaat rijden. Tram 10 eindigt op het Azartplein.

Verandering in Oost
Omdat tram 10 verandert, veranderen ook de routes van tram 7 en 14 in Amsterdam-Oost. Tram 7 rijdt vanaf de Sarphatistraat richting het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, langs het Oosterpark, via het Muiderpoortstation richting het - voor deze lijn - nieuwe eindpunt in het Flevopark (eindpunt tram 14). Bijkomend voordeel is dat tram 7 nu in beide richtingen langs het ziekenhuis rijdt. Tram 14 rijdt vanaf het Tropenmuseum, via de Mauritskade en de Borneostraat naar het Javaplein en vanaf daar naar het eindpunt in het Flevopark. Om zowel de routewijzigingen als de wijzigingen in de dienstregeling i.v.m. de zomerdienst in een keer door te voeren, gaan de trams 7, 10 en 14 vanaf 3 mei alvast de zomerdienst rijden.

Zaagpoortbrug
Een andere, tijdelijke wijziging ondergaat tram 10 vanwege werkzaamheden aan de Zaagpoortburg, de brug tussen het Marnixplein en de Nassaukade. Van 3 mei tot 21 december is de brug afgesloten voor alle gemotoriseerde verkeer. Ook trams 3, bus 18 en nachtbus 353 rijden in verband hiermee een omleidingsroute. De Zaagpoortbrug, gebouwd in 1858, is aan de grondige onderhoudsbeurt toe. De brug wordt helemaal gesloopt en vernieuwd, ook de tramrails. Om de werkzaamheden zo snel, mogelijk uit te voeren wordt de brug tijdelijk afgesloten. De trams kunnen vanaf 28 september weer van de brug gebruik maken. De bussen zullen moeten blijven omrijden tot 21 december.