Provincie Limburg

Proef één provinciale milieuklachtentelefoon voor Limburg Gemeenten Echt-Susteren en Kerkrade werken mee aan pilot

GS hebben vandaag ingestemd met een proef om samen met de gemeenten Echt-Susteren en Kerkrade ervaring op te doen met de voor- en nadelen van één centrale milieuklachtentelefoon voor de provincie Limburg. De inwoners van beide gemeenten kunnen vanaf 3 mei aanstaande het nummer van de provinciale milieuklachtentelefoon ((043) 361 70 70) bellen om daar overlast of andere milieuzaken te melden.

Inwoners van Echt-Susteren en Kerkrade die klachten willen indienen over overlast en/of de overheid willen informeren over misstanden in het milieu, hoeven niet langer te zoeken bij welke overheid zij moeten aankloppen of via welk telefoonnummer die instantie bereikbaar is. Zij kunnen bij wijze van proef vanaf 3 mei aanstaande het nummer van de provinciale milieuklachtentelefoon bellen, aldus Herman Vrehen, portefeuillehouder handhaving van de Provincie Limburg. Ik hoop dat deze proef kan uitgroeien tot één telefoonnummer voor alle klachten en meldingen over milieuzaken, bijvoorbeeld 113!!, zo stelt hij.

Achter dit centrale loket schuilt een systeem waarbij de klachten en meldingen onmiddellijk worden doorgegeven aan de overheid die de overlast kan bestrijden of die de melding kan behandelen. De provinciale milieuklachtentelefoon vormt in feite de spin in het web. Dit loket is 24 uren per dag en zeven dagen per week bereikbaar. In spoedeisende gevallen worden de milieuambtenaren van de betreffende overheden ook buiten kantooruren opgeroepen om onmiddellijk actie te ondernemen. Als de uitkomsten van de proef positief zijn, gaat de Provincie zich inspannen om één provinciale milieuklachtentelefoon te realiseren waarbij zoveel mogelijk gemeenten en andere overheden aangesloten zijn.

De proef met de milieuklachtentelefoon maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen dat Gedeputeerde Staten vandaag hebben vastgesteld om te komen tot een verdere professionalisering van de bestaande milieuklachtentelefoon. Deze maatregelen moeten leiden tot een nog adequatere be- en afhandeling van milieuklachten en meldingen van ongewone voorvallen (milieu-incidenten bij bedrijven waarvan de Provincie bevoegd gezag is).

28-4-2004 08:44