Ingezonden persbericht


Verkeerspark Assen helpt kinderen én ouders in de gordel

In de meivakantie, de week van 3 tot 7 mei, staat het Verkeerspark Assen in het teken van de autogordel. In deze actieweek worden speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen én hun ouders. Het doel van de actie is om het gebruik van de gordel te promoten. Tijdens de week kunnen ook ouders achter het stuur kruipen, namelijk in een 'kantelsimulator'. De actie is een gezamenlijk initiatief van Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe en Verkeerspark Assen.

Kinderen die tijdens de actieweek in het verkeerspark een verkeersexamen afleggen, worden beloond met een 'Goochem'. Goochem is het gordeldiertje dat figureert in de landelijke TV-campagne rond gordelgebruik en inmiddels razend populair is. Bovendien ontmoeten kinderen 'Seef', de mascotte van het Drents Verkeersveiligheidslabel. 'Seef' voert gesprekjes met de kinderen, deelt kleurplaten uit en gaat graag met kinderen op de foto.

Kantelsimulator
Ouders kunnen ondertussen spektakel beleven in een speciaal voor de actie ingehuurde kantelsimulator. Met deze simulator wordt het effect van het over de kop raken met een auto levensecht nagebootst. De kantelsimulator is een kantelbaar opgestelde auto die om de lengte-as wordt gekanteld. Twee ervaren instructeurs trainen ouders en andere belangstellenden hoe zij de gekantelde personenauto veilig kunnen verlaten. Via de basisscholen in Drenthe zijn kortingsbonnen verstrekt, waarmee gezinnen tijdens de actieweek 25 procent korting krijgen op de entree van het verkeerspark.

Landelijke campagne
De actie in het verkeerspark in Assen sluit aan bij de landelijke campagne die op dit moment loopt om met name gordelgebruik op de achterbank te stimuleren. Maar kinderen doen pas een gordel om, als de ouders het goede voorbeeld geven, redeneren Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe en het Verkeerspark Assen. Ze worden daarin gesteund door cijfers uit landelijk onderzoek, waaruit blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen het gordelgebruik van de bestuurder en dat van de passagiers op de achterbank. Landelijke cijfers wijzen uit dat als de bestuurder geen gordel draagt, slechts 17 procent van de achterbankpassagiers de autogordel om doet. Draagt de bestuurder wel een gordel, dan doet 58 procent van de achterbankpassagiers ook een gordel om.



Ingezonden persbericht