Gemeente Utrecht

Dit is een gezamenlijk persbericht van Gemeente Utrecht, Politie en Corio

EXTRA POLITIETOEZICHT HOOG CATHARIJNE TEN GEVOLGE VAN SLUITING POLITIEPOST

De politiepost in het winkelcentrum Hoog Catharijne gaat per 3 mei dit jaar dicht. De veranderde situatie in het Stationsgebied en het winkelcentrum vereist een andere inzet van de politie. De vijf agenten die nodig waren om de post open te houden, gaan extra toezicht houden in het gebied. Aangehouden verdachten worden direct naar bureau Paardenveld geleid, waarna de agenten meteen weer de straat op kunnen. Er gaan in en rond het gebied ook vier agenten op de fiets surveilleren waardoor ze zichtbaarder zijn en de politie nog sneller kan reageren.

De politiepost in het winkelcentrum Hoog Catharijne bestaat sinds december 1999. In 2001 sloten gemeente, politie en Corio de overeenkomst Veilig Hoog Catharijne. Het doel was het vastleggen van een aantal inhoudelijke, financiële en organisatorische afspraken om de overlast en criminaliteit in het gebied aan te pakken. Onderdeel daarvan was dat Corio een ruimte beschikbaar stelde voor een politiebureau, geopend tijdens winkelopeningstijden en de uitbreiding van het politieteam Hoog Catharijne.

In juli 2003 hebben de partners in het Stationsgebied een gezamenlijk Veiligheids en leefbaarheidsplan vastgesteld. De daarin beschreven Utrechtse aanpak is gericht op het verminderen van overlast en criminaliteit en het verbeteren van de leefomstandigheden van verslaafden in de hele stad. De aanpak is hard èn sociaal. De kracht van deze aanpak zit in het samengaan van preventie, zorg en politieoptreden om de overlast en criminaliteit verder terug te dringen en het veiligheidsgevoel van de bezoekers te vergroten.

De samenwerkende publiek-private partners zijn: gemeente, politie, Corio, NS, Jaarbeurs, GVU, Connexxion, V&D, Muziekcentrum Vredenburg, Agis, bewoners, kantooreigenaren en winkeliers. Deze maatregelen maken onderdeel uit van het beleid 'Utrecht Veilig! Dat doen we samen' en van de 'Aanpak Stationsgebied'.

De veiligheidssituatie in Hoog Catharijne en Stationsgebied is door de vele maatregelen sinds 2001 aanzienlijk verbeterd. De inzet is de overlast binnen het Stationsgebied zelf aan te pakken en om verspreiding naar andere gebieden in de stad (waterbedeffect) te voorkomen. De overlast en criminaliteit door verslaafden is afgenomen. De beleving van veiligheid is verbeterd. De overlast van criminaliteit door jongeren is echter toegenomen. Deze veranderde situatie vereist een andere inzet van de politie.

Er is nu een nieuwe overeenkomst Veilig Hoog Catharijne gemaakt, waarin tussen Corio, Politie en gemeente Utrecht inhoudelijke, organisatorische en financiële afspraken worden vastgelegd over de aanpak van overlast en criminaliteit in het winkelcentrum. Daarin zijn afspraken vastgelegd over onder meer:
* gezamenlijk tegengaan van hinder overlast, criminaliteit en drugsgebruik;
* gezamenlijk niet langer gedogen van slapen in en rond het winkelcentrum (met name in de Clarentuin)
* gericht en geïntensiveerd toezicht 's nachts, zaterdag en tijdens koopavonden en -zondagen;
* respons van politie op meldingen;

* politie bezoekt regelmatig iedere winkel en overlegt met bedrijfsleider (winkeladoptieplan) Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact openemen met:
Gemeente Utrecht: Pluup Bataille, 030-286 11 40
Politie: mediavoorlichting, 030-239 66 66
Corio: Richard Dallinga, 030-234 64 84

Utrecht, 28 april 2004.