Gemeente Utrecht

|Postadres: Postbus 1273, 3500 BG Utrecht                                       |
|Bezoekadres: St.Jacobsstraat 6 Utrecht                                         |
|Telefoon: 030-286 9600                                                         |
|Fax: 030-286 9601                                                              |
|e-mail: stationsgebied@utrecht.nl                                              |
Opknapbeurt busstation van start

De opknapbeurt van het busstation op Utrecht Centraal start op 3 mei. De sociale veiligheid van het busstation wordt verbeterd, het wordt nu als vies, onveilig en onoverzichtelijk ervaren. De opknapbeurt is een voorloper van de nieuwbouw van het busstation Utrecht Centraal in 2008. Het huidige busstation moet dus nog een aantal jaren mee. In het kader van 'Aanpak Stationsgebied' en 'Utrecht Veilig! Dat doen we samen', werkt de gemeente aan veiligheid, beheer en leefbaarheid in het Stationsgebied. Het Bestuur Regio Utrecht (BRU) financiert de opknapbeurt, die EUR 2 miljoen kost.

Op het stadsbusstation worden de plafonds en kolommen geschilderd. Gaten en hoeken worden gedicht zodat er geen ruimte meer is voor duiven. Gekleurde tegelmozaĂŻeken verfraaien wanden. Op de kop van zowel het stadsbus- als het streekbusstation komt een zes meter hoge zuil waardoor het busstation vanuit de stad zichtbaarder wordt. De verlichting wordt verbeterd door het aanbrengen van nieuwe lampen in de lichtmasten, verlichting in de twee zuilen en verlichting in de bestrating van het streekbusstation. Op beide busstations worden zowel de bestrating, de bushokjes, zitbanken en prullenbakken vervangen.

De opknapbeurt zorgt ervoor dat het busstation weer een plek wordt waar reizigers zich veilig en prettig voelen. De gemeente heeft samen met de vervoersbedrijven en eigenaren afspraken gemaakt over beheer en onderhoud tijdens en na de verbouwing.

Het ontwerp voor het nieuwe busstation is tot stand gekomen in overleg met de Gemeente Utrecht en de vervoersbedrijven GVU, Connexxion, BBA en Arriva. Ook hebben het samenwerkingsorgaan van de ouderenbonden (Cosbo), de bond voor gehandicapten (Solgu) en afgevaardigden van het passagierspanel hun reactie gegeven op het ontwerp.

De werkzaamheden starten 3 mei op het streekbusstation. Een aantal haltes wordt tegelijkertijd opgeknapt. Bij die haltes staat aangegeven waar de halte tijdelijk te vinden is. De meeste werkzaamheden vinden overdag plaats. Een aantal werkzaamheden kan alleen 's avonds of 's nachts plaatsvinden, zoals het vervangen van de plafonds en de aanvoer van de nieuwe bushokjes. Zodra de zomerdienstregeling in juni begint, starten de werkzaamheden aan het stadsbusstation. Het stadsbusstation is rond 10 september gereed, het streekbusstation eind september 2004. In de week van 3 tot 7 mei worden 4 haltes verplaatst. Het betreft de halte van lijn 120 en 124, halte van lijn 125, halte van lijn 47 en 247 en de halte van lijn 67 en 289. De planning van werkzaamheden is wekelijks te volgen op www.utrecht.nl/stationsgebied.

Noot voor de media:
Voor meer informatie en het opvragen van beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Projectorganisatie Stationsgebied, Marlou Heijnen, telefoon 030-286 96 30.

Utrecht, 29 april 2004

-----------------------

---- --