Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Nieuwe stichting zet welzijnsactiviteiten voort

De welzijnsactiviteiten van het failliete Alcides in ZuiderAmstel worden per 1 mei overgenomen door de nieuwe zelfstandige Stichting Welzijn ZuiderAmstel. Dit heeft verantwoordelijk stadsdeelwethouder Duco Adema vanmiddag op een persconferentie bekend gemaakt. "Ik ben tevreden dat een doorstart snel kon worden gerealiseerd. De welzijnsactiviteiten in ons stadsdeel zijn hiermee veilig gesteld en aan de onzekerheid voor het personeel is een einde gekomen," aldus Adema. Deze wijze van doorstart is gekozen na intensief overleg met de curatoren van Alcides. De gekozen oplossing heeft ook de instemming van de raadscommissie Welzijn van stadsdeel ZuiderAmstel. Ook de andere betrokken stadsdelen Zeeburg en Zuidoost kiezen voor een vergelijkbare constructie.

Vijfkoppig bestuur leidt de nieuwe stichting

Het hoogste orgaan van de Stichting Welzijn ZuiderAmstel wordt het bestuur dat straks in totaal vijf leden telt. Het dagelijks bestuur van ZuiderAmstel draagt drie leden bindend voor. De heer drs. H. Oosterbaan zal als voorzitter optreden. De overige twee bestuursleden zijn mevrouw mr. M.A.J. Thomassen en mevrouw mr. M.C.A. van Nugteren. Eén bestuurslid zal door het personeel worden voorgedragen. De vier bestuursleden gezamenlijk benoemen het vijfde bestuurslid. Met de bindende voordracht van drie bestuursleden beoogt het stadsdeel meer zekerheid voor een goede besteding van de welzijnssubsidie en een verantwoording daarover. De directeur en het managementteam zullen onder aansturing van het bestuur functioneren.

De nieuwe stichting zal hetzelfde pakket welzijnsactiviteiten uitvoeren als eind vorig jaar met het stadsdeel was afgesproken. De betaling van de maandelijkse subsidiegelden zal worden hervat; die waren na het faillissement van Alcides per direct stopgezet. Daarnaast ontvangt Stichting Welzijn ZuiderAmstel een startkapitaal van EUR 150.000. Dit bedrag wordt later verrekend met de subsidieafrekening.

Bij de Stichting Welzijn ZuiderAmstel treden vrijwel alle werknemers in dienst die voorheen voor Alcides in ZuiderAmstel werkzaam waren. Zij krijgen in eerste instantie een contract tot 1 januari 2005. De nieuwe organisatie telt onder meer tien peuterspeelzalen, twee buurthuizen, twee wijkposten voor ouderen, een jongerencentrum, twee buurtservicecentra en een opvoedwinkel.