Het Nederlandse Rode Kruis

03 mei 2004
Moederdag: moeders en kinderen in Afghanistan

Door de gebrekkige gezondheidszorg en het gebrek aan kennis sterft in Afghanistan ieder half uur een vrouw tijdens of na de zwangerschap. De Rode Halve Maan leidt daarom vrouwen op tot traditionele vroedvrouwen. Zij verlenen voor en na de bevalling hulp en zorgen voor een veilige bevalling. De Afghaanse Rode Halve Maan heeft 48 gezondheidsklinieken door het hele land waar de trainingen plaatsvinden.

Gevaar
Wilma ter Heege begeleidt het project vanuit het Nederlandse Rode Kruis. Helaas is na de bevalling is het gevaar nog niet geweken. Ook de kindersterfte is in Afghanistan erg hoog: maar liefst een op de vier kinderen sterft voor de vijfde verjaardag.

Afghanistan staat vierde op de ranglijst van landen met de hoogste kindersterfte ter wereld. Door ondervoeding, slechte hygiëne en een gebrekkige gezondheidszorg sterven de meeste kinderen. Relatief simpel te behandelen ziekteverschijnselen als diarree, ademhalingsinfecties en bronchitis maken veel slachtoffers.

Voorlichting
Wilma: Er is een speciaal basisgezondheidsprogramma ontwikkeld voor vrouwen en kinderen. Zo zorgen we voor de de broodnodige voorlichting over borstvoeding, gezond voedsel, hygiëne, baby- en kinderverzorging en gezinsplanning.

Meer informatie:

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis