Het Nederlandse Rode Kruis

02 mei 2004
Rode Kruis genomineerd voor ICT Awards 2004

Bij een ramp moet zo snel mogelijk bekend zijn wie de getroffenen en hun verwanten zijn. Vaak is dat moeilijk meteen te achterhalen. Liggen vermisten in het ziekenhuis of zijn ze op de vlucht geslagen? Zowel voor reddingswerkers als voor de verwanten is het van het grootste belang dat onmiddellijk de registratie van slachtoffers start. Uiteraard mogen daarbij geen fouten worden gemaakt.

Registratie van getroffenen
Bij rampen en ongevallen ondersteunen vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis de gemeenten in Nederland. Bij een ramp vangen zij vragen van mensen op. Zij verstrekken hen informatie of hun verwanten bij de ramp betrokken zijn. Daarnaast verzorgen vrijwilligers de registratie van getroffenen. Daar komt nogal wat bij kijken. Getroffenen worden namelijk op verschillende plaatsen geregistreerd, zoals in ziekenhuizen en opvangcentra. Deze gegevens moeten steeds worden samengevoegd, geverifieerd en steeds weer geactualiseerd.

Het NRK heeft daarvoor het Internet Registratie en InformatieSysteem (I-RIS) ontwikkeld. Voor de ontwikkeling van dit systeem is het Nederlandse Rode Kruis door een vakjury genomineerd voor de Nationale ICT Awards 2004, categorie: Overheid/non-profit. Van de 47 inzendingen voor deze categorie is het Rode Kruis met nog 4 kandidaten overgebleven.

Meer informatie:

* Hulpverlening bij rampen door het Nederlandse Rode Kruis
* De ICT awards hebben ook een publieksprijs. U kunt ook stemmen op het Nederlandse Rode Kruis - I-RIS Internet Registratie en Informatie systeem. Klik daarvoor hier (website van de ICT Awards)