Gemeente Enschede

Herdenken is thuiskomen


Enschede, 03-05-2004

De stichting Herdenking Vuurwerkramp organiseert sinds 2003 ieder jaar de herdenking van de vuurwerkramp in Enschede. De stichting heeft dit jaar het motto 'thuiskomen' gekozen. 'Thuis' staat voor alles wat dierbaar is. De weg naar huis is voor velen een lange reis. Herdenken is niet alleen terugkijken op de ramp, maar ook elkaar steunen op die weg. De wederopbouw van Roombeek en de terugkeer naar de wijk zijn daarbij een teken van hoop. De herdenking wordt ook dit jaar voorafgegaan door een stille tocht.

Om 15.00 uur start de stille tocht door het voormalig rampgebied, dat nu gedeeltelijk weer bewoond wordt. Verzamelpunt is de Roomweg, ter hoogte van de Tollensstraat. De route loopt vervolgens door de Tollensstraat, voetpad achter SE Fireworks, Lonnekerspoorlaan, fietspad achter Tetem en komt uit de op Stroinksbleekweg. Hier wordt, bij het kinderkunstwerk, de officiële herdenking gehouden.

Van 15.25 tot 15.30 uur luiden de klokken van alle kerken in Enschede. De tocht komt dan aan bij het kunstwerk en er worden bloemen gelegd. Voorzitter van de stichting Herdenking Vuurwerkramp, Evert Jan Veldman zal vervolgens het welkomstwoord doen en de namen van de overledenen noemen. Dit wordt gevolgd door 1 minuut stilte. Burgemeester Mans van Enschede leest het gedicht 'Enschede huilt' van Willem Wilmink. Tijdens de herdenking worden gedichten voorgelezen door kinderen van de basisscholen in Enschede Noord. Ze hebben deze gedichten gemaakt voor een lesproject dat door de stichting Herdenking is opgezet rond de herdenking. Een aantal gedichten is op muziek gezet door Quasimodo. Quasimodo is de vroegere begeleidingsband van Willem Wilmink. Ook deze muzikale gedichten zijn tijdens de herdenking te horen. Rond 16.00 uur is de officiële herdenking afgelopen.

Voor de herdenking kunnen mensen, vanaf 13.00 uur, terecht op het kantoor van de BSVE aan de Voortsweg 225 voor een kopje koffie en cake. Hierbij zijn bestuursleden van de BSVE aanwezig. Na de herdenking zijn het Ariënshuis aan de Dr AHJ Coppesstraat en het Kompas aan de IJstraat geopend, zodat er nog nagepraat kan worden.

Andere activiteiten

's Middags is van 14.00 uur tot 17.00 uur de Mariakerk aan de Deurningerstraat 212 open om even binnen te lopen, stil te zijn of een kaars aan te steken. Om 19.30 uur wordt in diezelfde kerk een oecumenische vesper gehouden, m.m.v. het koor 'Op Toon'. Het thema voor deze viering is 'thuiskomen'

In het Muziekcentrum voeren drie oratoriumkoren het Requiem van Dvorak uit, met begeleiding van het Orkest van het Oosten. Het requiem begint 13 mei om 20.00 uur. Kaarten kosten ? 18,50 en zijn verkrijgbaar aan de kassa van het muziekcentrum.

In juni kiest de gemeenteraad een ontwerp voor het herdenkingsmonument in de Lasonderbleek. Aan de Lonnekerspoorlaan zijn van 22 april tot 14 juni de 5 prijswinnaars te zien, op grote panelen. Iedereen kan zijn voorkeur kenbaar maken door middel van een ansichtkaart. Dit kan tot 17 mei. De ansichtkaarten zijn onder andere verkrijgbaar bij Stadsdeel Noord en het Informatiecentrum Roombeek. In dit Informatiecentrum zijn ook de maquettes van de ontwerpen te zien. Overigens is het Informatiecentrum op 13 mei gesloten, in verband met de herdenking.
---

Gepubliceerd op 03-05-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar