ARTSEN ZONDER GRENZEN

Oorlog went...... behalve als je er middenin zit

Stille terreur treft miljoenen mensen
Stilte rond aanhoudend oorlogsgeweld moet doorbroken

Amsterdam, 3 mei 2004. Miljoenen mensen zijn dagelijks het slachtoffer van terreur. Regeringstroepen en rebellenlegers terroriseren, beroven, verwonden, verkrachten en martelen letterlijk miljoenen mensen per dag. Vaak zonder dat er veel ophef over wordt gemaakt. En vaak tientallen jaren achtereen, waarbij mensen herhaaldelijk slachtoffer worden van allerlei geweld. Volgens Artsen zonder Grenzen moet er een einde komen aan de stilte rondom dit geweld en mogen deze wandaden niet zomaar worden geaccepteerd. Internationale aandacht is dringend nodig om verbetering te brengen in het lot van miljoenen slachtoffers.

Dat stelt Artsen zonder Grenzen bij de start van een campagne die de dagelijkse en voortdurende terreur 'naast' het wereldtoneel in beeld brengt. De campagne, die op 5 mei begint onder de naam Oorlog went...behalve als je er middenin zit, wil een stem geven aan mensen die steeds opnieuw met gewelddadigheden, plunderingen en verkrachtingen te maken hebben.

11)'In landen als Burundi en DR Congo durven mensen hun akkers niet te bewerken uit angst voor geweld' zegt Michiel Hofman, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen. 'Ze durven hun kinderen niet naar school te sturen en ontvluchten hun huizen. De levens en waardigheid van deze mensen worden elke dag bedreigd, al jaren lang. Onze campagne wil dit laten zien én aankaarten'.

De campagne Oorlog went... behalve als je er middenin zit, duurt een jaar en bestaat onder meer uit een mobiele tentoonstelling die door Nederland gaat reizen. De expositie, waar de nieuwslezers Harmen Siezen, Debbie Petter en Hennie Stoel belangeloos aan meewerkten, laat zien en voelen wat oorlog is en betekent voor de mensen die er in leven. Ze brengt de dagelijkse ontwrichting in beeld in Tsjetsjenië, Somalië, Colombia, Burundi, DR Congo, Sudan en Kashmir.

Economische activiteiten in deze gebieden zijn veelal stil komen te liggen, gezondheidssystemen zijn er uitgehold en de psychische belasting van mensen neemt soms onmogelijke vormen aan. Trauma's, voedseltekorten en ziektes hebben zo de gemiddelde levensverwachting in Burundi teruggebracht tot 43 jaar; ze hebben naar schatting meer dan 3.5 miljoen mensen in Congo het leven gekost; ze dragen ertoe bij dat in Somalië 45 vrouwen per dag sterven in het kraambed.