(T.A.V.: redactie)

Titel: Das Rechtsbijstand: verdubbeling geschil financieel product

D.A.S. Ned. Rechtsbijstand
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 03-05-2004 10:57

PERSBERICHT

Amsterdam, 3 mei 2004

DAS Rechtsbijstand ziet verdubbeling aantal geschillen over financiële producten

DAS Rechtsbijstand (marktleider op het gebied van verzekerde rechtshulp)behandelde in 2003 ruim 75.000 verzoeken om rechtshulp, een lichte stijging ten opzichte van 2002.

Bij DAS kwamen vorig jaar 6,5% meer meldingen binnen op het gebied van contractuele geschillen. Opvallend was de verdubbeling van het aantal conflicten met financiële instellingen. Dat gold in het bijzonder voor het aantal geschillen over vermogensbeheer, dat zelfs meer dan verdubbelde. Oorzaken hiervoor ziet DAS in een toegenomen juridisch bewustzijn onder consumenten en bedrijven (men gaat sneller over tot claimen)en in de verslechterde economische omstandigheden, waardoor men met meer en hogere financiële schade wordt geconfronteerd.

Door de verslechterde economische omstandigheden steeg ook het aantal arbeidsrechtelijke zaken met 11%. Het aantal meldingen op het gebied van sociale verzekeringen nam toe met 20%, vooral als gevolg van strengere keuringseisen voor de WAO en een absolute toename van het aantal WW-aanvragen.

Het aantal verkeerszaken daalde met 7%. Een verklaring hiervoor haalt DAS uit de absolute daling van het aantal verkeersongelukken in 2003. De daling van het aantal verkeersongelukken zorgde ook voor een afname van het aantal letselzaken met ruim 6%.

Het aantal incassozaken steeg met maar liefst 66%. Door de recessie betalen afnemers hun facturen later en schakelen verzekerde ondernemers DAS sneller in. DAS speelde hier op in door een losse verzekering te introduceren voor uitsluitend incassoservice, aangevuld met rechtsbijstand als achter de wanbetaling toch een geschil blijkt schuil te gaan.

Jaarcijfers: sterke winstgroei

DAS Rechtsbijstand realiseerde in 2003 een premieomzet van 113,8 miljoen euro. Dit is een stijging van 9% ten opzichte van het voorgaande jaar. De winst voor belastingen bedroeg 7,8 miljoen euro, een toename van 46,8% ten opzichte van 2002. Deze stijging is vooral te danken aan een relatieve daling van de schadelast.

De DAS-vestigingen in Arnhem en Den Bosch leverden een belangrijke bijdrage aan de groei. Beide kantoren zijn in 2002 geopend. Het aantal medewerkers in Den Bosch bedraagt inmiddels ruim 70, in Arnhem werken bijna 40 mensen. Door de aanwezigheid in de regio voorziet DAS in de behoefte aan toegankelijke en op de klant afgestemde rechtshulp. Daarnaast heeft de decentralisatie ook positief bijgedragen aan de samenwerking met het intermediair in de regio.

In totaal werken er 744 mensen bij DAS (709 in 2002), waaronder 350 juristen en verhaalsdeskundigen. DAS is daarmee de grootste juridische dienstverlener van Nederland.


- EINDE BERICHT -

Noot aan de redactie:
DAS Rechtsbijstand is de grootste juridische dienstverlener van Nederland. DAS heeft 750 medewerkers in dienst, waaronder meer dan 350 juristen en verhaalsdeskundigen, zodat de bij DAS verzekerde particulieren en bedrijven altijd kunnen terugvallen op deskundige specialisten. DAS behandelde in 2003 ruim 75.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. De premieomzet in 2003 bedroeg 113,8 miljoen euro en de winst voor belastingen 7,8 miljoen euro. DAS is gevestigd in 15 Europese landen en daarmee ook Europees marktleider op het gebied van rechtsbijstand. In Nederland heeft DAS vestigingen in Amsterdam, Den Bosch en Arnhem.